Středa, 24. dubna 2024

Oteplování: hrozba jako terorismus

Oteplování: hrozba jako terorismus
V ostrou kritiku americké vlády za její přístup ke globálnímu oteplování vyústilo jednání klimatologů na výroční konferenci Americké společnosti pro povznesení vědy v Seattlu.
Prezident George Bush před třemi lety odstoupil od Kjótského protokolu - mezinárodní dohody o snižování emisí plynů, které pod sebou v atmosféře zadržují teplo, což hrozí rozvrácením klimatických poměrů. Bush to zdůvodnil tím, že hrozba není vědecky dostatečně prokázána.
Odborníci na konferenci největší americké vědecké společnosti však představili další poznatky, které potvrzují, že změna klimatu už nastává a že se na ní podílí lidstvo především spalováním ropy a uhlí. Zdaleka největším spalovačem fosilních paliv jsou právě USA.
\"Od roku 1950 se sněhová pokrývka v západní části severoamerického kontinentu snížila o třicet procent,\" konstatoval Edward Miles z Washingtonské univerzity. \"Další zvyšování teploty atmosféry povede k tomu, že srážky budou v zimě padat k zemi nikoli jako sníh, ale jako déšť, což způsobí povodně,\" řekla Ruby Leungová z výzkumného ústavu amerického ministerstva energetiky. Další vědci dokazovali, že v letních obdobích se zase dá očekávat sucho s katastrofálním vlivem na zemědělství.
Jejich prognózy potvrdili odborníci z britského Hadleyho střediska, které vypracovává celosvětové modely vývoje klimatu. Uvedli, že například ve střední Evropě hrozí při oteplování atmosféry sucho střídané krátkými, ale prudkými záplavovými dešti.
Společnost pozvala na své zasedání i Davida Kinga, hlavního vědeckého poradce britského premiéra Tonyho Blaira. King je častým kritikem americké vlády za její nečinnost vůči hrozbě změny klimatu. Globální oteplování označil za větší nebezpečí pro lidstvo než světový terorismus. \"Úroveň skleníkového plynu oxidu uhličitého v ovzduší je nyní vyšší než kdykoli za posledních nejméně 420 000 let,\" uvedl King. Odmítl dřívější Bushovy výhrady, že kdyby se mělo snížit spalování fosilních paliv, utrpěla by americká ekonomika. \"Od roku 1990 do roku 2002 Británie snížila emise oxidu uhličitého o více než devět procent, a současně zaznamenala ekonomický růst odpovídající hodnotě 35 procent hrubého domácího produktu,\" řekl. Snížení emisí Británie dosáhla a chce dále dosahovat zejména podporou moderních technologií.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů