Pátek, 29. března 2024

ZVVZ Milevsko hledá nové zakázky hlavně v Asii

ZVVZ Milevsko hledá nové zakázky hlavně v Asii
Přestože strojírenská společnost ZVVZ Milevsko nezakončila dlouhodobé námluvy s americkou korporací Twin City Fan kapitálovým propojením, jejího tržního postavení se to výrazně nedotklo. Nenaplnily se tak obavy, že se bez strategického investora nedostane na nové trhy.
\"Je to místy složitější, ale i s českým kapitálem hrajeme v dodávkách ekologického strojírenství důstojnou roli,\" uvedl finanční ředitel ZVVZ Miloslav Mácha. Firma se zaměřuje především na dodávky zařízení na úpravu a čištění vzduchu, větrání, klimatizaci a likvidaci tuhých a plynných škodlivin.
Podnik ze skupiny GES podnikatele Ivana Zacha vloni utržil celkem 1,351 miliardy korun, plných 70 procent v zahraničí. Díky bankovnímu zajištění kursových rizik nedoplatil na propad dolaru, ale naopak mu finanční operace přinesly 110 miliónů korun. I to firmě pomohlo srazit úvěry ze 150 na 7,5 miliónu korun. Podle mluvčí GES Group Jany Adamčikové nelze v současné době žádná jednání o prodeji ZVVZ označit za vážná.
Letošní výchozí pozice je ale horší. Podnik se musí vyrovnat s dokončením zakázek pro tureckou elektrárnu Elbistan a čínskou elektrárnu Šen-tchou, které tvořily třetinu tržeb. O některých velkých kontraktech se sice jedná, ale na stole zatím žádný neleží.
Zdeněk Šíma, náměstek generálního ředitele Škodaexportu, přes který ZVVZ do velkých investičních zakázek také vstupuje, pokládá za slibné příležitosti nejen v Číně a Indii, ale i v Pákistánu, Sýrii a Egyptě. \"Hlavně v Indii a Číně je poptávka po nových kapacitách na výrobu elektrické energie obrovská. V Číně to představuje dvojnásobek kapacit české energetiky, Indie o mnoho nezaostává. Je na nás, abychom to využili,\" uvedl Šíma.
\"Jak se tyto země včetně Vietnamu postupně dávají ekonomicky dohromady, vznikají tu zajímavé příležitosti,\" potvrdil možnosti regionu Asie generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy. Svaz chce, aby zde českou firemní sféru podpořila svou hospodářskou strategií i vláda. \"Ta ale zatím na tohle přání moc neslyší,\" řekl Liška.
Pro ZVVZ, které v tomto roce hodlají utržit 1,45 miliardy korun, to ale zatím znamená získat mnohem víc menších, jednorázových kontraktů. Naděje firma spojuje s Kazachstánem, kde už má uzavřené dodávky zařízení na odprášení cementáren za víc než 60 miliónů korun, Ruskem a Ukrajinou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů