Čtvrtek, 28. března 2024

Novely byly schváleny

Novely byly schváleny
Legislativním procesem úspěšně prošly tři novely zákonů, které vypracovalo Ministerstvo životního prostředí. Důvodem pro jejich změny je především nutnost zapracovat do českého právního řádu příslušné směrnice Evropské unie. Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí zpřesňuje systém posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí. Koncepci nelze schválit bez stanoviska, které hodnotí její dopady na životní prostředí.

Klíčové je, že toto stanovisko pro celostátní koncepce bude i nadále vydávat Ministerstvo životního prostředí. Senát potvrdil rozhodnutí Sněmovny, která odmítla omezit kompetence resortu životního prostředí. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhovalo, aby posuzování vlivů na životní prostředí celostátních koncepcí zajišťoval sám zpracovatel koncepce. V praxi by to znamenalo, že například Ministerstvo průmyslu by samo sobě vydávalo stanovisko o vlivech jím zpracované státní energetické koncepce na životní prostředí.

Novela zákona o obalech nově definuje pojem obal. Podstatně mění rozhodování v pochybnostech, zda výrobek je obalem. Zásadním přínosem zejména pro malé podnikatele je výjimka z placení registračních a evidenčních poplatků pro osoby, které mají méně než 300 kg obalů za kalendářní rok. V návaznosti na tuto výjimku ministerstvo připravuje rovněž zjednodušení vedení a vykazování evidence pro dotčené osoby. Novela se vztahuje na všechny obaly bez rozdílu, tedy i průmyslové. Ruší se povinnost vypracovat prohlášení o splnění podmínek uvedení obalu na trh a nahrazuje se jednodušším kontrolním mechanismem.

Novela zákona o ovzduší zpřesňuje platnost pro emisní limity u spaloven odpadu. Zpřísňuje se ochrana ozónové vrstvy Země. Na použité regulované látky, např. jejich dovoz a vývoz, se zavádějí stejná kritéria jako pro látky nově vyrobené.

Významnou změnou je zákaz dodávání na trh a dovozu výrobků, které obsahují hydrochlor, uhlovodíky, tzv. měkké freony. Jedná se o opatření, které je pro výrobky běžného použití v Evropské unii zavedeno.

Zdroj: MŽP
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů