Středa, 24. dubna 2024

Ovzduší zamořil mikroprach

Ovzduší zamořil mikroprach
Turnov - Představa o Turnovu jako o městě se zdravým životním prostředím bere za své. Hodně se tu práší. Dokonce tolik, že ministerstvo životního prostředí zařadilo město s několika okolními obcemi mezi místa se zhoršenou kvalitou ovzduší.
Prašnost ve městě dlouhodobě překračuje imisní limity. \"Jde o neviditelné částečky prachu, které jsou lehké a dlouho se udržují v ovzduší. Proto je lidé vdechují ve velkém množství,\" řekla Ivana Nejezchlebová z odboru životního prostředí Městského úřadu v Turnově.
Mezi obce se zhoršenou kvalitou ovzduší zařadilo ministerstvo životního prostředí nejen Turnov, ale také blízké Ohrazenice i vzdálenější Čtveřín, Pěnčín, Paceřice a Vlastibořice.
Co nebo kdo znečištění zdejšího ovzduší prachem způsobuje? Podílí se na tom prašné průmyslové provozy nebo spalování tuhých paliv. \"V poslední době je ale stále významnějším faktorem automobilová doprava. Zvlášť v Turnově, který je velkým dopravním uzlem,\" vysvětlila Nejezchlebová.
Přesné údaje, jak moc prašno na Turnovsku je, chybí. Takzvaný prašný spad měří Český hydrometeorologický ústav. \"Na Turnovsku ale nemá měřicí stanice, a tak zdejší situaci vypočítal na základě matematických modelů,\" doplnila Nejezchlebová.
Ze zařazení mezi nezdravá místa plynou Turnovu povinnosti. Musí zpracovat analýzu, která vyhledá znečišťovatele ovzduší prachem. A navíc má navrhnout řešení nepříznivé situace.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů