Čtvrtek, 25. dubna 2024

Palivá stále viac zamorujú ovzdušie

Palivá stále viac zamorujú ovzdušie

Emisie skleníkových plynov v ostatných rokoch nebezpečne vzrástli. Austráski vedci tvrdia, že sa na na nich podieľa najmä spotreba palív - plynu, uhlia či ropy.

Agentúra pre vedecký výskum pri austrálskej vláde uvádza, že v roku 2002 sa do zemskej atmosféry dostalo 18,7 miliardy ton oxidu uhličitého (CO2). Vlani to bolo 17,1 miliardy ton. Počas ostatných desiatich rokov uniklo do atmosféry priemerne 13,3 miliardy CO2. Rekordný bol rok 1998, k 23 miliardám ton CO2 vtedy prispeli veľké pralesné požiare v Indonézii.

Vedúci výskumu Paul Fraser vyjadril znepokojenie nad rastom emisií, \"navzdory celosvetovému úsiliu o zníženie plynových emisií\". \"Tieto výsledky sú znepokojujúce, pretože oxid uhličitý je hlavnou príčinou klimatických zmien,\" varoval v písomnej správe.

\"Som veľmi prekvapený, že úroveň emisií tak stúpa, bez prispenia pralesných požiarov,\" dodal a upozornil, že za to môže spotreba palív ako je plyn, uhlie či ropa.

Údaje Austrálčanov sú porovnateľné s výsledkami vedcov v USA, ktorí oznámili, že sezónne čísla emisií oxidu uhličitého na Havajských ostrovoch výrazne vzrástli.

Austrálska vláda je terčom kritiky ekologických aktivistov, pretože rovnako ako USA, odmietla ratifikovať Kjótsky protokol o znížení emisií skleníkových plynov.

Zdroj: Pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů