Čtvrtek, 28. března 2024

Vypalováním trpí nejen sousedi

Vypalováním trpí nejen sousedi

Táborsko - S každým vykouknutím sluníčka sahají sadaři po nářadí a pouštějí se po zimním odpočinku do práce. Podpálením suché trávy či hromady úlomků větví by se však mohli dostat do křížku s paragrafy.
Mnohé obce a města organizují v těchto dnech svoz zelené hmoty a rozmisťují v ulicích velkoobjemové kontejnery. Celoročně jsou mnohde k dispozici zdarma nádoby v recyklačních dvorech.
Pokud vypalování nezakazuje místní vyhláška, řídí se obecně právními předpisy. Ode dneška vstupuje v platnost nové nařízení kraje, které pálení reguluje. O výjimky je možné žádat příslušný hasičský záchranný sbor (HZS).
\"K požárům suché trávy jsme letos vyjížděli už mnohokrát. Šlo o požáry podél železnice způsobené jiskrami při brždění vlaků, ale často i o vypalování. Na zahrádkách většinou viníci oheň pomocí nářadí lokalizují, k požárům na veřejném prostranství však vyjíždíme vždy, případně zasahují místní dobrovolní hasiči. Cena výjezdu je odvislá od vzdálenosti požáru od stanice a rozsahu, pohybuje se v tisících korun,\" řekl ředitel HZS v Táboře Zdeněk Dvořák.
Podle Jana Fišera z odboru životního prostředí táborské radnice by si lidé měli uvědomit, že byť jim tráva na zahradě připadá suchá a bez života, skutečnost je jiná. \"Vypalováním lidé neohrožují jen své vlastní životy a majetky, ale i živočichy, kteří se ve staré trávě a povrchových vrstvách půdy drží,\" upozorňuje Fišer.
Například obec Malšice konkrétní vyhlášku, jež by určovala režim spalování klestí, nepřijala. Starostka Miloslava Šebková včera uvedla, že schválili vyhlášku, která chrání životní prostředí a zavazuje občany k udržování pořádku. \"Přesto jsem si nevšimla, že by někdo vypaloval trávníky. Zatím si nikdo na takové počínání ani nestěžoval,\" upřesnila.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů