Pátek, 19. dubna 2024

Vypalování trávy je nebezpečný zlozvyk

Vypalování trávy je nebezpečný zlozvyk

Šluknovsko - Vypalování trávy je v Česku již několik let postaveno mimo zákon. Přesto se každoročně najde dost těch, kteří to neberou na vědomí.
\"Přestože jaro teprve začíná, měli jsme již jeden výjezd,\" řekl velitel rumburských dobrovolných hasičů Rudolf Seidl.
\"Původně nám byl nahlášen požár chatky v Křečanech a po dojezdu jsme na místě zjistili, že jde o pálení suché trávy. Takže to byl nakonec planý výjezd,\" upřesnil.
Také varnsdorfští hasiči mají již první zkušenosti s vypalovači trávy.
\"Museli jsme již vyjet k Cihelně, kde hořel malý kousek louky,\" řekl velitel varnsdorfských hasičů Jiří Sucharda.
Vypalování trávy je zákonem zakázáno hned z několika důvodů.
\"Jediné, co se může pálit, jsou suché materiály rostlinného původu, a to ještě za předpokladu, že tím neobtěžujete jiné osoby,\" upřesnil Sucharda.
Kromě ochrany přírody tu hraje svou roli i péče o čistotu ovzduší a bezpečnostní rizika s vypalování trávy spojená. Málokdo si uvědomí, jak rychle se oheň v suché trávě může šířit.
\"Je to až devadesát kilometrů v hodině, tomu se prostě nedá utéct, Člověk přece jenom není gepard,\" řekl Sucharda.
V loňském roce přišli v Česku o život při vypalování trávy čtyři lidé. A to jsou jenom případy, kdy oheň byl bezprostřední příčinou smrti. Nejsou tam započteny takové, kdy někdo dostal třeba infarkt. I to se totiž stává.

Jenom v jednom případě zákon připouští výjimku. A to v případě výskytu nakažlivého onemocnění kaštanů klíněnky jírovcové. Proti této chorobě, která může zlikvidovat celé aleje kaštanů, je jediná účinná obrana spálit všechny napadené části stromu. \"Zákon v tomto případě dokonce pálení listí a nakažených částí stromu přikazuje. Nesmějí se ani skladovat ani kompostovat,\" objasnil Sucharda. Seidl i Sucharda se shodli v jednom. Že v případě, kdy zahrádkář nebo chalupář chce pálit suché větve na zahradě, udělá dobře, když to ohlásí na telefonním čísle 150. \"Může tak zabránit falešnému poplachu nebo zbytečnému výjezdu a sebe uchránit i od případného jednání s přestupkovou komisí,\" tvrdili shodně.

Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů