Čtvrtek, 28. března 2024

Obchodování s emisemi skleníkových plynů

Obchodování s emisemi skleníkových plynů

Tiskové středisko BVV - České podniky, které jsou významnými zdroji emisí skleníkových plynů, se od roku 2005 musí zapojit do úvodní tříleté fáze Evropského systému obchodování s emisemi skleníkových plynů. Cílem systému je snížit tyto emise prostřednictvím obchodovatelných povolenek. EK zvolila tento nástroj pro snižování emisí z toho důvodu, že obchodování s emisemi představuje levnější a efektivnější alternativu k jejich možnému zpoplatnění. V současné době se připravuje alokační plán, který určí, jaké výchozí množství povolenek emitovat CO2 jednotilvé podniky získají. Teze alokačního plánu budou představeny zástupcem MŽP v rámci sekce ENVIKONGRESU Nové výzvy průmyslu: Energetické řízení a obchodování s emisemi CO2.

Zaváděním systému energetického řízení pomocí monitoringu a targetingu, který je tzv. nejlepší dostupnou technikou, lze dosáhnout dlouhodobého snižování spotřeby energií a nákladů na ně a zároveň i souvisejících emisí skleníkových plynů jako je CO2. Zkušenosti ze zavádění systémů energetického řízení budou ilustrovány na příkladech z britských a českých podniků. Velice zajímavý je případ firmy British Petroleum, která zavedla první systém obchodování s emisemi skleníkových plynů v roce 2000 jako celosvětový vnitropodnikový systém a která zavádí i systém energetického řízení pomocí monitoringu a targetingu. V ČR tento systém řízení zavádějí například podniky Plzeňský Prazdroj, Škoda Auto Mladá Boleslav, Unilever PTZ Nelahozeves, Kovohutě Příbram, Koramo Kolín anebo Papírny Frantschach Štětí.

V rámci sekce budou kromě postupů zavádění energetického řízení v podnicích představeny i možnosti jeho financování například v rámci programu energetických úspor České eneretické agentury. Nejrozsáhlejším asistenčním programem pro zavádění systémů energetického řízení v českých podnicích je právě zahajovaný program EMPRESS.

Program EMPRESS (z anglického Energy Management Performance Related Energy Savings Scheme - Schéma dosahování energetických úspor prostřednictvím energetického řízení).

Program EMPRESS přináší nový přístup ke snižování energetické náročnosti průmyslových výrob, protože spojuje zavádění systému energetického řízení v podniku s možností jeho financování třetí stranou (firmou energetických služeb, tzv. ESCO). Riziko, že se investice do energetických úspor nevyplatí, tak podnik může přenést na odborné firmy, které zajistí i finanční prostředky nezbytné pro jejich realizaci. Zavedení systému řízení i následné investice může podnik splácet až z prokázaných úspor.

České centrum pro energetické řízení EMPRESS

Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc., ředitel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů