Pátek, 29. března 2024

Meteorologové měří kvalitu ovzduší

Meteorologové měří kvalitu ovzduší
Hradec Králové - Kromě známé automatické stanice v Sukových sadech, kterou provozuje hradecký Zdravotní ústav, už imise v městském ovzduší měří také přístroje instalované ve stanici na Brněnské třídě, zřízené koncem předchozího roku Českým hydrometeorologickým ústavem.
Zákon o ochraně ovzduší z roku 2002 národním garantem měření kvality ovzduší v republice stanovil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V souvislosti s tím a s platnými směrnicemi Evropské unie začala rekonstrukce a optimalizace státní měřicí sítě.
\"Nově postavená hradecká stanice je z prostředků Evropské unie vybavena veškerou moderní měřicí technikou včetně přenosové, vyhodnocovací i odběrové. Naproti tomu stanice Zdravotního ústavu slouží už devět let a její přístroje, i když jsou v dobré kondici, mají přece jen omezenou životnost. A protože slouží k vyhodnocování zdravotních dopadů, liší se od té naší i metodikou hodnocení, \" vysvětluje Rostislav Jireš, vedoucí oddělení ochrany a čistoty ovzduší ČHMÚ v Hradci Králové.
Stanice na Brněnské třídě zatím pracuje ve zkušebním provozu, během měsíce bude dovybavena posledními přístroji, kontinuálními analyzátory BTX a odběrovými zařízeními na gravimetrické stanovení prašnosti a složení prachu. Pak už bude zapojena do centrálního systému. Dokáže měřit a vyhodnocovat prakticky všechno, co provozovateli ukládá zákon a návazná vyhláška.
\"Data z automatických stanic se v reálném čase přenášejí do vyhodnocovacího centra. Odtud jsou bez zásahu lidské ruky zasílána na server, kde jsou zpřístupňována veřejnosti. S krajským i městským úřadem nyní jednáme o tom, aby tyto údaje zveřejňovaly také na svých internetových stránkách,\" informuje odborník.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů