Pátek, 29. března 2024

Emise zatím jen ve vzduchu

Emise zatím jen ve vzduchu
Článek pana Koteckého O ministrově věrohodnosti (HN 14. května) je poněkud matoucí. Pokud se týká jeho názorů na obchodování s emisemi - vše je ve stadiu vývoje a nejasností, takže žádný ministr vlády si nezaslouží kritiku. Kjótský protokol, jehož účelem bylo snížení globálního znečištění atmosféry, zkolaboval na neujasněné ekonomické stránce. Přesto je snahou EU jej uvést v život. Nemá však právní oporu, takže mnoho podniků z vyspělých států má výhrady nebo se snižování brání. Nepovažuji uvedený přístup za dobrý, ale je jasné, že bude třeba potřebný mezinárodní protokol zásadně předělat.
S argumenty, že měnící klima je \"nejvážnější ekologický problém\", nelze bez výhrad souhlasit. Je řada studií, která jsou pro propagátory uvedených frází tabu. Pochybuji o tom, že USA na základě vědecky zadaných studií odstoupila od ratifikace Kjóta, bez závažných důvodů.
Mohu potvrdit, že se intenzivně připravuje národní alokační plán na snížení emisí oxidu uhličitého. Má ale řadu nejasností. S určitým poklesem u průmyslových podniků kalkuluje i podle autora \"kontroverzní\" energetická politika, která má však reálný základ v udržitelném ekonomickém, ekologickém a sociálním rozvoji. Nejen v České republice, ale v celém světě je však řada jiných, mnohem rizikovějších škodlivých látek, jako jsou těžké kovy, aromatické uhlovodíky nebo oxidy dusíku, než v poslední době \"módní\" oxid uhličitý.
AUTOR: Jiří Hanzlíček, poradce Ministerstva průmyslu a obchodu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů