Pátek, 19. dubna 2024

Halonová banka pomáhá životnímu prostředí

Halonová banka pomáhá životnímu prostředí
Cheb - V areálu Sokolovských strojíren v Chebu už funguje takzvaná halonová banka. Má za úkol zabránit úniku látek poškozujících ozonovou vrstvu do atmosféry a také zajistit jejich recyklaci a případnou likvidaci. Jedná se především o látky na bázi bromu, které se využívají v hasicích přístrojích. V bance se provádí také sběr, protože část látek bude České republice sloužit jako strategická zásoba určená například k hašení jaderné elektrárny nebo k řešení jiné havarijní události.
\"V letošním a příštím roce máme v ČR za úkol sebrat 15 tisíc kilogramů halonů, přibližně 10 tisíc už máme,\" sdělil Roman Hrdý, šéf společnosti, která halonovou banku provozuje.
V listopadu bude pražský hotel Hilton hostit týdenní kongres signatářů Montrealského protokolu, který jako základní dokument řeší na mezinárodní úrovni některé aspekty poškozování ozónové vrstvy Země.
\"Tam chceme náš projekt představit, hosté by se měli přijet podívat i do Chebu, jak zařízení funguje. Budeme se také snažit najít řešení, aby halonovou banku mohly využívat i státy mimo unii,\" doplnil Hrdý.
Veškerá manipulace s látkami je prováděna bez přístupu vzduchu. Proto jsou dopady na životní prostředí minimální.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů