Pátek, 29. března 2024

Teplota nad Evropou se zvyšuje, přírodních katastrof přibývá

Teplota nad Evropou se zvyšuje, přírodních katastrof přibývá
Měnící se podnebí v Evropě bude stále více ovlivňovat život obyvatel kontinentu, konstatovali účastníci ekologické konference Zelený týden (Green Week), kterou pořádá Evropská komise a jež byla zahájena v úterý v Bruselu. V průběhu dvacátého století se zvýšila průměrná teplota na povrchu Země o 0,6 stupně Celsia, v Evropě ale dokonce o 0,95 stupně. A podle počítačových modelů by mohlo být podnebí na našem kontinentu do roku 2100 dokonce až o 6,3 stupně teplejší než nyní.
Vegetační období využitelné evropským zemědělstvím je dnes o deset dnů delší než před dvaceti lety. Přesto to není dobrá zpráva.
\"Roste počet přírodních katastrof způsobených vlivem počasí,\" konstatovala na konferenci Jacqueline McGladeová, výkonná ředitelka Evropské ekologické agentury, která patří mezi instituce Evropské unie. \"Počet přírodních pohrom způsobených záplavami, bouřemi a suchem v Evropě byl v devadesátých letech 20. století dvakrát vyšší než o desetiletí dříve. Způsobené škody už dosahují deseti miliard eur ročně. A nejde jen o peníze. Loňské horké léto si vyžádalo, zejména na jihu Evropy, 35 000 lidských životů.\"
Evropská unie vychází z předpokladu, že změnu klimatu způsobuje rozsáhlé vypouštění skleníkových plynů, především oxidu uhličitého vznikajícího při spalování uhlí, ropy a zemního plynu. Unie se zavázala snižovat spotřebu fosilních paliv a snaží se přesvědčit Spojené státy, jež jsou největším producentem skleníkových plynů na světě, aby ji následovaly.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů