Pátek, 19. dubna 2024

Problém úložiště se jen odložil - a vrátí se, říká starosta

Problém úložiště se jen odložil - a vrátí se, říká starosta
Blatno, Lubenec - Vláda pozastavila práce na hledání lokality pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Jen se tím má uklidnit rozbouřené veřejné mínění, jinak tato zpráva pro nás nemá zásadní význam, říkají lidé z lokality Lubenec-Blatno. Ta je jedna ze šesti, které odborníci a Správa úložišť radioaktivních odpadů vytipovali.
Kabinet rozhodl o přerušení geologických průzkumů pro vyhledání skladu do roku 2009 s tím, že na letošek naplánované práce ještě proběhnou. Podle ekologických hnutí Duha a sdružení Calla, jež proti vládní koncepci protestují, si tak mohou vybrané obce oddechnout.
\"To můžeme, ale je to oddechnutí v uvozovkách. Problém, co s odpadem, je tu dál. A jestli se v příštích pěti letech přijde na jiné řešení, o tom bych pochyboval,\" reagoval Vladimír Bouda, starosta Blatna. Podle jeho kolegy, Františka Bulíka, z oblíbené chatařské a chalupářské lokality v nedalekém Tisu, nejistota trvá už řadu let a nyní se období ještě prodlouží.
Pět let působení na lidi
Příštích pět let chce SÚRAO využít k přesvědčování obyvatel ve vytipovaných lokalitách, že je úložiště bezpečné. Podle RNDr. Františka Wollera, vedoucího projektu, je úložiště radioaktivního odpadu bezpečnější než skládka obyčejného komunálního.
Informace o vytipovaných lokalitách působí různě. Někteří lidé jsou zásadně proti, další spatřují v budování skladu možnost, jak získat zaměstnání i vytěžit z něj spoustu peněz pro danou obec. Názorové rozdíly jsou i přímo v místech, jejichž katastrů by se hlubinné úložiště dotýkalo. Nejde o pravidlo, že často je to otázka generace - starší se obávají, mladší ročníky méně či vůbec. \"Zatím jsem ale neslyšel, že by někdo kvůli záměru stavět úložiště chtěl odejít. Lámat se bude pomyslný chleba až v době, kdy se rozhodne,\" doplnil V. Bouda. Tiský starosta Bulík ale už špatné zkušenosti má. Potvrdil, že se pozastavil prodej pozemků pro rekreační účely. Z rekreantů má malá víska i ekonomické výhody.
Čas využijí i ekologové
Čas chtějí využít ale i oponenti vlády a SÚRAO. Chtějí mimo jiné v souvislosti s obcemi tzv. atomovém zákoně prosadit, aby mohly rozhodnutí o výstavbě úložiště vetovat. Snaží se také, aby kompetentní úřady předestřely alternativní řešení výroby elektřiny a neupřednostňovaly jadernou produkci. Odpad z elektráren, ale i výzkumů a lékařství však existuje a zatím ani ekologické iniciativy nedokázaly říci, co s ním.
V posledních dnech probleskla zpráva, že evropské společenství se zabývá myšlenkou vybudovat pro EU jedno centrální úložiště. Tato myšlenka už napadla i protesující obyvatele z Blatna a Lubence, pro které je tato hrozba jedním z hlavních důvodů, proč úložiště odmítají. Svého času se přemýšlelo o skladování materiálu v Rusku. Ani to není tak jednoduché. \"Odvoz vyhořelého paliva do Ruska by byl po všech stránkách hazardem. SÚRAO se tak stejně bude muset vrátit k hledání úložiště na našem území,\" myslí si Edvard Sequens ze Sdružení Calla.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů