Středa, 24. dubna 2024

Nová zpráva dokazuje, že alternativní paliva mohou významně snížit emise oxidu uhličitého

Nová zpráva dokazuje, že alternativní paliva mohou významně snížit emise oxidu uhličitého

World Wide Fund, AEBIOM

Brusel, Belgie - Podle zprávy WWF a AEBIOM by mohly být emise oxidu uhličitého významně sníženy pokud by země OECD využívaly pro výrobu elektřiny biomasu - palivo vyráběné ze zemědělské a lesní produkce - namísto uhlí. Zpráva naznačuje, že takto by mohly být sníženy emise oxidu uhličitého (CO2) - hlavního plynu zodpovědného za globální změny klimatu - o jednu miliardu tun ročně, což odpovídá roční produkci emisí Kanady a Itálie dohromady.

Podle zprávy biomasa představuje levný a z pohledu emisí skleníkových plynů neutrální zdroj energie, který může pokrýt 15% (oproti současnému 1%) poptávky energie v průmyslových zemích do roku 2020. Biomasa může dodávat elektřinu do 100 milionů domácností a její reálný potenciál je ekvivalentní 400 velkých elektráren. Zpráva dále ukazuje, že podstatné zvýšení využívání biomasy pro čistou produkci elektřiny bude vyžadovat více než 2% půdy průmyslových zemí a nebude konkurovat výrobě potravin a ochraně přírody.

\"Politici přehlíží potenciál udržitelné produkce energie z biomasy,\" řekl Giulio Volpi z WWF?s Climate Change Programme. \"Velkou výhodou, kterou biomasa představuje oproti jiným obnovitelným zdrojům energie, jako jsou vítr či fotovoltaika, je to, že může být skladována a využívána, když je jí zapotřebí. Biomasa může zajistit konstatní, nekolísající dodávky elekřiny.\"

Zpráva doporučuje vládám vyvinout a realizovat opatření pro zvýšení využívání obnovitelných energií v elektroenergetice. Zpráva vyzývá průmyslové země k reformě jejich zemědělských politik, aby podporovaly pěstování energetických plodin. Zpráva doporučuje vládám vypracovat příručky s nejlepšími zkušenostmi s pěstováním biomasy vedoucím k minimalizaci negativních sociálních, ekonomických a environmentálních dopadů a vyžadovat jejich uplatňování.

WWF a AEBIOM vyzývají ministry, kteří se setkají na Mezinárodní konferenci o obnovitelných zdrojích energie (Bonn, 1.-4. června), aby přijali pevné závazky ke zvýšení podílu obnovitelných energií na mezinárodní i národních úrovních. Evropská unie by měla prokázat své světové vedení v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie stanovením cíle na zajištění 25% primární spotřeby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020.

\"Není pochyb, že zpráva stanovuje ambiciózní cíl pro využívání biomasy v následujících patnácti letech, ale napříč Evropou je k dispozici obrovské množství nevyužitých zdrojů biomasy,\" řekl Jean Marc Jossart, tajemník AEBIOM. \"Jestliže vlády a odvětví elektroenergetiky nebudou nyní usilovat o ustavení biomasy jako dlouhodobého, stabilního a bezpečného zdroj energie, ztratí tak možnost bojovat se změnami klimatu a zvýšit bezpečnost energetiky.

Překlad: Antonín Slejška

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů