Pátek, 26. dubna 2024

Rozjede se to během několika let

Rozjede se to během několika let
Martin Cmíral z poradenské společnosti Vertis je přesvědčen o tom, že obchodování s povolenkami na skleníkové plyny může splnit oba účely: omezit emise a zároveň přinést mnohým podnikům zisk. \"Žijeme v kapitalismu a snažíme se uplatňovat všechny jeho nástroje. Na jedné straně je trh, kde se využívá všech jeho motivací. Na druhé straně slouží tyto motivace k tomu, aby se docílilo co největšího pokroku při snižování emisí, zlepšování životního prostředí,\" říká Cmíral.

hn: Kde je hranice toho, aby se systém nezvrtnul do jednoho či druhého extrému?
Kjótský protokol i Evropská unie představují silné regulátory. Trvalo roky, než se připravil systém, který má zamezit jednomu i druhému extrému.

hn: Začne systém fungovat okamžitě po svém spuštění od nového roku?
Myslím, že zpočátku bude obchodování opatrné, všichni si na to budou zvykat. Bude to embryo, které se za pár let vyvine ve fungující systém.

hn: České podniky si stěžují, že jim chce Ministerstvo životního prostředí vydat zbytečně málo povolenek, že Kjótský protokol umožňuje více.
Je pravda, že někdo dostane trochu víc, někdo trochu méně. Jde o to, aby množství povolenek bylo úměrné okolním zemím. Aby jich nebylo více, ale ani aby náš systém nebyl přísnější.
Některé země, například Velká Británie, si kvůli tomu zadaly velkou studii, aby zjistily, jestli se v Evropě nenechá okrást.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů