Úterý, 23. dubna 2024

Výpadek elektřiny přinesl čistší vzduch

Výpadek elektřiny přinesl čistší vzduch
Když loni v srpnu zkolabovala v USA elektrická rozvodná síť a nechala 50 miliónů Američanů bez elektřiny, mělo to nečekaný příznivý efekt - vzduch ve městech se stal čistším.
Tým vědců z univerzity v Marylandu vyhodnotil a nyní zveřejnil výsledky rozborů vzduchu nabraného z letadla, jímž výzkumníci létali nad oblastmi bez elektřiny. \"Byla to jedinečná příležitost zjistit, co se stane, když přestanou pracovat elektrárny,\" svěřil se časopisu New Scientist meteorolog Russel Dickerson. Oproti běžné situaci za letního dne se snížila koncentrace oxidu siřičitého o 90 procent, množství přízemního ozónu (nebezpečného pro lidské plíce) pokleslo o polovinu a dokonce se zvýšila viditelnost o neuvěřitelných 40 kilometrů. Stejné rozbory ovzduší nedokázaly provést běžné měřicí stanice patřící vládní Agentuře pro ochranu životního prostředí, protože jejich přístroje přestaly bez elektřiny fungovat.
Vědci chtějí využít svého zjištění pro vylepšení modelů popisujících, jak se znečištění šíří v ovzduší. A jejich výsledky zřejmě dodají argumenty ekologickým skupinám, které připomínají, že navzdory stále přísnějším předpisům znečišťuje průmysl vzduch dost a dost.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů