Pátek, 29. března 2024

ČEZ žádá vyšší limity na emise skleníkových plynů

ČEZ žádá vyšší limity na  emise  skleníkových  plynů
Elektrárenská společnost ČEZ tlačí na  Ministerstvo   životního   prostředí  , aby jí přidělilo více povolenek na vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Společnost pohrozila, že pokud to úřad neudělá, uzavře v krajním případě jednu uhelnou elektrárnu, a bude tedy od dolů nakupovat méně uhlí.
\"Pokles odběru uhlí by se projevil i na zaměstnanosti v dolech,\" říká Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ, která je největším producentem oxidu uhličitého v České republice.
 Ministerstvo   životního   prostředí  uvádí, že podobný nátlak předpokládalo. \"Emotivní argumentace - zavřeme elektrárnu, propustíme horníky - se dala čekat,\" říká Tomáš Chmelík z ministerského odboru změny klimatu.

Chybějí dva milióny
Ministerstvo v těchto dnech dokončilo svou představu o tom, kolik oxidu uhličitého budou moci vybrané podniky vypustit. Tento plán je důležitý kvůli obchodu s emisními povolenkami, který od příštího roku startuje v celé Evropské unii. Obchod s povolenkami má unii pomoci splnit závazek z japonského Kjóta a omezit  emise  skleníkových  plynů  .
Firma dostane určitý počet povolenek, které stanoví, kolik oxidu uhličitého může vypustit. Pokud své  emise  sníží, může povolenky prodat podniku, který vypustí více  plynů  , než bude mít povoleno. Časem by tento obchod měl dosáhnout výše miliard eur.
Většina oborů v Česku by podle návrhu  Ministerstva   životního   prostředí  měla dostat stejně nebo dokonce i více povolenek, než byly jejich emise ve sledovaných letech. Jedinou výjimkou je energetika, která by o část emisních povolenek měla naopak přijít.
Ministerstvo to vysvětluje tím, že podle nedávno schválené energetické koncepce bude skleníkových plynů díky vyšší energetické účinnosti či stavbou obnovitelných zdrojů ubývat. V roce 2005 by podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny měl dosáhnout pěti až šesti procent, přičemž dnes to jsou asi tři procenta.
ČEZ však tvrdí, že za tak krátkou dobu není schopen své emise snížit. Firma si vypočítala, že má od ministerstva dostat povolenky na zhruba 33,5 miliónu tun oxidu uhličitého, přičemž loni vypustila 35,6 miliónu tun.
\"Nebylo by účelné držet v provozu všechny elektrárny, protože technická opatření na starých zdrojích nejsou možná. Museli bychom nějakou zavřít,\" tvrdí mluvčí ČEZ Kříž. Uvádí, že by tak firma přišla ročně o hrubý zisk dvě miliardy korun.

Povolenky na prodej
 Ochránci   přírody  by uvítali, kdyby ČEZ hnědouhelnou elektrárnu zavřel, protože by se snížily  emise  skleníkových  plynů  .
\"Dvě hnědouhelné elektrárny a jeden větší povrchový důl pracují jenom pro vývoz,\" uvedlo před časem Hnutí Duha. Sdružení uvádí, že se spolu s elektřinou vyvážejí i milióny tun uhlí a vápence, který je potřeba na odsíření, zatímco v Česku \"zůstávají\" tisíce tun škodlivin.
\"ČEZ si může povolenky na oxid uhličitý koupit,\" dodává Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.
Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž však tvrdí, že to by se společnosti nemohlo vyplatit, protože současné ceny za tunu \"čistého vzduchu\" jsou příliš vysoké: \"Prodávali bychom elektřinu za cenu, za kterou by ji nikdo nekoupil.\"
O emisních povolenkách by měla v červenci jednat vláda a ČEZ spoléhá i na to, že se ministerstvu průmyslu podaří prosadit, aby jich elektrárny dostaly více. Konečné limity však budou nakonec schvalovat úřady v Bruselu.


[*] Celkové emise
Deset uhelných elektráren vypustilo loni do ovzduší 35,6 miliónů tun oxidu uhličitého.

[*] Povolenky
 Ministerstvo   životního   prostředí  navrhuje, aby ČEZ dostal povolenky zhruba na 33,5 miliónů tun.

[*] Výroba a vývoz
Společnost loni vyrobila 61 terawatthodin elektřiny, zhruba třetinu vyvezla do ciziny.

[*] Čistý zisk
Zisk ČEZ po zdanění se v posledních letech pohybuje okolo šesti miliard korun.

Zdroj: ČEZ
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů