Sobota, 20. dubna 2024

Nebe nad Čechami: 90 tisíc blesků!

Nebe nad Čechami: 90 tisíc blesků!

Vichr místy téměř o síle orkánu vyvracel stromy, do země bušily proudy vody i ledové kroupy, z černé oblohy šlehaly blesky.

FotoNad územím naší republiky a v jejím těsném sousedství naměřily přístroje na 90 tisíc výbojů! Jen během čtvrtka!

Na ten den mnoho lidí jen tak nezapomene. Už v noci na včerejšek se museli rvát s ničivým živlem a likvidovat jeho následky. Čím překvapí příroda o víkendu? Bude chladno, vichřice se už ale podle meteorologů obávat nemusíme.

V Krušných horách dosahoval vichr síly orkánu. Svištěl krajem rychlostí 108 kilometrů v hodině. Ničivá smršť se hnala i Tachovskem. V Kladrubech vyvrátila lípu, která se skácela na rekonstruovaný dům. Řada obcí byla bez proudu.

FotoV Postoloprtech na Lounsku vítr strhl z radniční budovy kus lešení. Na břehu Ohře na Karlovarsku blesk roztříštil kaštan, který doslova rozpáral hlavní stan v táboře vodáků. Jen náhodou nebyl nikdo zraněn.

Voda zaplavila desítky sklepů a asi i studní například ve Velkém Týnci na Olomoucku. Na Pelhřimovsku se rozvodnily některé toky. Kvůli bouři bylo zpožděno několik vlaků hlavně na Karlovarsku.

Meteorologové připouštějí: Byla to velmi silná bouře. Svědčí o tom i počet blesků. \"Detekční systém zaznamenal na našem území a v jeho okolí na 90 tisíc výbojů. To je opravdu hodně,\" potvrdil meteorolog Petr Havránek.

Neznamená to ovšem, že se všechny představily jako klikatá žhavá čára na obloze. K některým dochází uvnitř oblaků. Čtvrteční bouře vrcholila přibližně mezi 21. a 22. hodinou. V té době bylo výbojů přibližně 20 tisíc! Znalci potvrdili, že je to velmi vysoký počet. Podle místních informací se v Bezděkovci na Plzeňsku a také u Klášterce nad Ohří objevil kulový blesk, který poškodil jeden z bytů.

Větrná smršť o sobě dala vědět ještě včera dopoledne. Udeřila na Novojičínsku. Nejhorší byla ve Fulneku, kde strhávala střechy.O víkendu už orkán pode meteorologů nehrozí, vedro ale taky nebude. Teploty vystoupí sotva ke dvacítce, zítra a v pondělí ani to ne a sem tam ještě může zabouřit a občas se přežene déšť.

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů