Čtvrtek, 28. března 2024

Pád Špidlovy vlády sahá až do Bruselu

Pád Špidlovy vlády sahá až do Bruselu
Odstupující premiér minulý týden odmítl pokus ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), který se snažil prosadit, aby kabinet ještě před svým definitivním koncem schválil takzvaný národní alokační plán. Ten je důležitý k tomu, aby se republika mohla zapojit do obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého, které od příštího roku startuje v celé Evropské unii.
Brusel si od obchodování slibuje, že mu pomůže splnit závazek z japonského Kjóta a omezit vypouštění skleníkových plynů. Firma dostane určitý počet povolenek, které stanoví, kolik emisí může vypustit. Pokud své emise sníží, může povolenky prodat podniku, který vypustí více plynů, než bude mít povoleno.
Česká vládní krize ovšem komplikuje zapojení do tohoto obchodu, který by časem měl dosáhnout miliard eur. Odstupující premiér Vladimír Špidla (ČSSD) totiž už nechce projednávat žádné strategické dokumenty a hodlá tyto úkoly nechat příštímu kabinetu. Česko přitom mělo svůj národní alokační plán předložit Bruselu už v květnu, hned po vstupu do unie. Podle původních plánů chtělo Ministerstvo životního prostředí tento závazek splnit v červenci, kvůli pádu vlády tento termín nesplní.
\"Dostáváme se do skluzu, na který Brusel už patrně zareaguje,\" soudí Tomáš Chmelík, vedoucí oddělení změny klimatu. Prvním krokem by mohlo být pokárání a výzva, aby Praha svůj plán urychleně předložila. Česko tak ovšem učiní nejdříve v září.
\"Jenže alokační plán je jedna věc, pak musíme vyřešit ještě další,\" upozorňuje Chmelík. Vláda a poté i parlament budou muset ještě na podzim schválit zákon o obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Musí se také stanovit, jak se budou monitorovat emise tří set padesáti tuzemských podniků, které se do evropského obchodování s povolenkami mají zapojit. \"Zabere to spoustu času,\" říká Chmelík. Navíc se může stát, že bruselští úředníci budou mít k českému alokačnímu plánu připomínky a vrátí ho k přepracování. Na Ministerstvu životního prostředí si přitom nikdo nepřipouští, že by plán a všechny doprovodné předpisy neplatily od ledna 2005.
Práce na alokačním plánu začala loni na podzim, dokonce ještě dříve, než Evropská komise přijala příslušnou směrnici o emisním obchodování. Od té doby přípravy provázejí spory o to, kolik emisí úřady povolí podnikům vypouštět.
Například společnost ČEZ pohrozila, že v krajním případě bude muset uzavřít jednu svou uhelnou elektrárnu, pokud od úřadů nedostane více povolenek na vypouštění skleníkových plynů. Všechny tři severočeské hnědouhelné společnosti ve svém prohlášení tvrdí, že málo emisních povolenek by kvůli snížení výroby elektřiny znamenalo propuštění až několika tisíc horníků.
Naproti tomu ochránci životního prostředí chtějí prosadit, aby povolenek na vypouštění skleníkových plynů bylo co nejméně.
\"Připravili jsme realistickou verzi,\" odpovídá na kritiku ministr životního prostředí Ambrozek. Připomněl, že hlavním smyslem emisního obchodování je ochrana klimatu před globálním oteplováním.

TITULEK: Obchod s oxidem uhličitým

[*] Do obchodu se má v prvních letech zapojit na 350 podniků.
[*] Tyto podniky vypustily ve sledovaném roce 89 miliónů tun oxidu uhličitého.
[*] Ministerstvo životního prostředí navrhuje vydat povolenky na 93,5 miliónu tun, teď však zvažuje, že limit nepatrně zvýší, protože se objevily další firmy, které by se do obchodování měly zapojit.
[*] Ministerstvo průmyslu požaduje vydat povolenky na 110 miliónů tun.
[*] Hnutí Duha a Centrum pro dopravu a energetiku chtějí, aby stát vydal povolenky jen na 85 miliónů tun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů