Úterý, 23. dubna 2024

Brno zkouší získat program na snížení emisí už podruhé

Brno zkouší získat program na snížení emisí už podruhé
Brno - Město Brno podniká už druhý pokus o získání Programu snižování emisí a imisí. Tento program musí mít podle zákona o ochraně ovzduší všechny kraje a statutární města v České republice. Generel ovzduší má popsat skutečný stav znečištění v Brně a má navrhnout opatření pro jeho zlepšení. Zpracovává jej společnost Enviros Praha, která má zkušenosti s těmito projekty ve Zlínském kraji, v Ústí nad Labem a v bývalých okresech Svitavy a Uherské Hradiště. Vytvoření programu přijde město na asi 1,1 milionu korun, z toho šedesát procent (650 tisíc korun) činí dotace Státního fondu životního prostředí. Hotov by měl být do konce roku.
Už před rokem měl přitom tento program pro město zhotovit Český hydrometeorologický ústav v Brně ( ČHMÚ). Na jeho vlastní žádost však město od smlouvy odstoupilo. Podle ředitele brněnské pobočky ČHMÚ Jaroslava Rožnovského bylo důvodem to, že k dokončení projektu chyběly klíčové podklady z územní energetické koncepce města. Energetická složka je přitom základním zdrojem emisí. Koncepce však není hotova dodnes. To bylo také důvodem, proč se ČHMÚ druhého výběrového řízení nezúčastnil, přestože jej k tomu magistrát vyzval. \" Měli jsme obavu, že by mohlo dojít ke stejné kolizi jako předtím. Návaznost programu snižování emisí a imisí na energetickou koncepci je značná, a jestliže už jednou došlo k podobné kauze, pořádně si rozmyslím, jestli do toho projektu vstoupit znovu,\" vysvětlil postoj ČHMÚ v Brně jeho ředitel Jaroslav Rožnovský s tím, že v době výběrového řízení nevěděli, zda se energetická koncepce města řeší a v jaké je fázi.
\" Energetická koncepce města je nyní rozpracovanější než loni,\" sdělil vedoucí odboru životního prostředí brněnského magistrátu Martin Vaněček. Každý měsíc se prý konají pracovní schůzky, kterých se účastní i další magistrátní odbory, energetické společnosti a nevládní organizace.\" Program by našemu odboru sloužil jako koncepční materiál. To, že zatím chybí, nám trochu ztěžuje práci,\" připustil Vaněček. Program snižování emisí a imisí má být mimo jiné podkladem pro právě připravovaný nový územní plán města Brna. Podle Vaněčka bude program dokončen včas a do územního plánu zahrnut.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů