Pátek, 19. dubna 2024

V železárnách změří emise

V železárnách změří emise
Hrádek - V polovině září by měla zmizet aspoň část mračen růžového prachu, která se zatím několikrát denně objevují nad hrádeckými železárnami. Emise jsou teď více viditelné právě kvůli stavbě požadovaného sekundárního odprášení. Dodavatel totiž kvůli ní musel odkrýt střechu ocelárny. Uvedl to ředitel hrádecké divize ocelárny Karel Ernest.
\"Hlavní odsávání běží. Teď by měli zapojit elektriku a pokračovat v dalších pracích. Zkušební provoz by měl začít po skončení pravidelné letní údržby na ocelárně,\" říká Ernest, podle kterého tak dojde k sekundárnímu odprášení první pece a projevy emisí se konečně zmírní. Investice, která má pokračovat výstavbou odprášení další pece s termínem do konce letošního roku, už spolykala kolem 13 milionů korun.
\"První etapa bude stát 15 až 16 milionů,\" vysvětluje technický šéf železáren Petr Šebesta. Celkem ale firmu přijde nová technologie na 30 milionů. Vyhne se tak zbytečným sankcím od České inspekce životního prostředí.
\"Uděláme kontrolní den a inspekci na něj pozveme,\" dodává s tím, že ke změnám vlastníka došlo nikoli kvůli využití mezery v zákoně. Banka prý požadovala zprůhlednění hospodaření Zemkových firem.
Na konci srpna a znovu v závěru roku dojde podle Šebesty k dalšímu měření hodnot znečištění ovzduší.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů