Úterý, 19. března 2024

Ivan se dotkl Kuby a letí dál

Ivan se dotkl Kuby a letí dál
Desítky mrtvých, statisíce evakuovaných, ale i poničené plantáže s tabákem - jeden z nemnoha zdrojů deviz na Kubě - zanechává po sobě hurikán Ivan.
Nejničivější bouře v Karibské oblasti za posledních padesát let v noci na dnešek prolétla okrajem Kuby a vydala se směrem k Mexiku a na Floridu. Tady mají ještě v živé paměti Ivanovy předchůdce - hurikány Charlie a Frances.
Vědci varují, že s postupujícím globálním oteplováním může přibývat ještě ničivějších smrští.
"Za posledních několik let pozorujeme jejich zesílenou aktivitu v Atlantiku a zvýšenou sílu bouří," řekl pro CNN Marshall Shepherd z NASA.
Nad Atlantikem se letos přehnalo už šest hurikánů, jen poslední dva - Charlie a Frances - napáchaly škody za deset miliard dolarů.
"Skutečně se zdá, že hurikánů slabě přibývá a jsou i silnější," souhlasí Jan Pavlík z Českého hydrometeorologického ústavu. Příčinu vidí v globálních klimatických změnách - teplejší voda v oceánech totiž podporuje některé přirozené přírodní cykly.
Nespočet vědátorů-amatérů přitom podle agentury AP nabízí "zaručené" recepty, jak sílu hurikánů aspoň omezit: od obřích větráků, které by bouři odfoukly, až po použití jaderných hlavic.
"To všechno patří spíše do science fiction," říká docentka Jaroslava Kalvová z katedry meteorologie a ochrany prostředí matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
Do hledání způsobů, jak hurikány zastavit a zničit, se v 50. letech minulého století zapojila i vláda Spojených států. Projekt "Stormfury" ukončila bez valného výsledku o třicet let později.
Podle Kalvové existuje jediný účinný recept, jak se ničivé síle hurikánů bránit: dobrá předpověď počasí a včasné varování obyvatel v ohrožených oblastech.
"Omezit lidské ztráty určitě jde," domnívá se Kalvová.
Když se však v srpnu přehnal přes Floridu hurikán Charlie, obvinili tamní obyvatelé meteorology, že nedokázali správně předpovědět jeho sílu a směr. Charlie způsobil smrt více než dvou desítek lidí.
Hurikán meteorology skutečně překvapil. Během několika minut změnil svou dráhu a také zesílil. "Předpovědi jdou samozřejmě dopředu, ale vždycky zůstanou předpovědí," vysvětluje docentka Kalvová z Univerzity Karlovy.
Nevyzpytatelný je i hurikán Ivan. Podle původních předpovědí měl zasáhnout Kubu, poslední zprávy ze včerejšího večera říkaly, že střed hurikánu ostrov mine. I tak zde úřady evakuovaly na 1,6 miliónu lidí, další tisíce lidí opouštějí domovy a hotely v Mexiku a USA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů