Pátek, 29. března 2024

Rusko umožní světu snížit škodlivé emise

Rusko umožní světu snížit škodlivé emise
Ruská vláda včera rozhodla, že se země připojí k dohodě omezující vypouštění skleníkových plynů, jak to předepisuje tzv. Kjótský protokol.
Pokud připojení Ruska k této dohodě schválí Státní duma, překročí počet zemí, které se k protokolu připojily, potřebných 55 procent všech znečišťovatelů a dohoda tak začne do tří měsíců platit.
V dumě má většinu prokremelská strana Jednotné Rusko a pozorovatelé očekávají schválení dohody, i když ruští ekonomové a vědci jsou proti.
Podle jejich názoru není dostatečně prokázán vliv skleníkových plynů na zhoršování globálního životního prostředí. Ruská ekonomika, která se začíná vzpamatovávat z krize devadesátých let, bude opět zbrzděna. "Je to vynucené politické rozhodnutí," řekl podle agentury Interfax vůdce tábora odpůrců, ekonomický poradce prezidenta Andrej Illarionov.
Putin se rozhodl k podpisu Kjótského protokolu poté, co v květnu podepsal obchodní dohodu s Evropskou unií, která se na oplátku zavázala podpořit navrhované členství Ruska ve Světové obchodní organizaci.
Z velkých znečišťovatelů se k protokolu odmítly připojit Spojené státy a Čína, hlavním stoupencem snížení emisí je především Evropská unie.
S Ruskem, které se na globálních emisích podílí 17 procenty, je Kjótským protokolem pokryto už 61,1 procenta emisí průmyslového světa. Česko ho ratifikovalo v listopadu 2001.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů