Pátek, 29. března 2024

Rusko sníží emise i přes odpor ekonomů a vědců

Rusko sníží emise i přes odpor ekonomů a vědců
Ruská vláda včera po roce složitých debat schválila ratifikaci Kjótského protokolu o omezení emisí skleníkových plynů. Protokol, jehož ratifikaci odmítají největší producenti plynů jako USA a Čína, tak po schválení ruským parlamentem může sedm let po podpisu vstoupit v platnost. Podmínkou totiž bylo schválení většinou zemí, které skleníkové plyny produkují - a vedle Evropské unie bylo po zamítnutí v USA před třemi lety potřeba ruského podpisu.
Většina ruských vědců i ekonomů se stavěla proti přistoupení země k omezení emisí. Vědci argumentují tím, že není vědecky dostatečně prokázáno, že emise oxidu uhličitého a dalších plynů způsobují oteplování země. Toto stanovisko včera zopakovala ruská akademie věd. Ekonomové zase varují, že potřebná opatření jako snížení výroby a investice do moderních technologií ohrozí plánovaný růst ruské ekonomiky.
"Problém je v tom, že platnost protokolu závisí na nás. Pokud bychom protokol nepřijali, ocitli bychom se na okraji, což by mělo nejen politické, ale i ekonomické důsledky," zdůvodnil podle agentury Ria-Novosti na zasedání vlády rozhodnutí přijmout omezení plynů náměstek ministra zahraničí Jurij Fedotov.

Parlament řekne ano
V parlamentu se problémy při schvalování nečekají, protože tam většinou disponuje prokremelská strana Jednotné Rusko. Pokud Státní duma schválí zákon o přistoupení k referendu v nejkratším možném termínu, začne Kjótský protokol platit už za tři měsíce.
Moskva si slibuje, že přistoupením k protokolu si politicky nakloní především Evropskou unii a další státy, které oplátkou podpoří vstup Ruska do Světové obchodní organizace. Nepsanou dohodu o tomto řešení uzavřel Putin s Bruselem v květnu letošního roku.
"Je to velký úspěch v boji proti klimatickým změnám," přivítal včera za EU ruské rozhodnutí mluvčí Evropské komise Reijo Kemppinen, podle něhož je to "dobré znamení a dobré gesto" i pro další vzájemnou spolupráci.
"Takové řešení vítám," řekl včera japonský premiér Džuičiró Koizumi, v jehož zemi se dohoda připravila.

Nemožný růst
Ruští ekonomové ovšem varují před schopností průmyslu dostát závazkům vyplývajícím ze smlouvy. Prezident Putin chce do deseti let zdvojnásobit hrubý domácí produkt země a ruský průmysl nyní prožívá po letech recese velké oživení.
Od krize v roce 1998 zaznamenává ruská ekonomika roční růst kolem šesti procent, což jí předpovídá pro rok 2005 i čerstvá zpráva Mezinárodního měnového fondu. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj od roku 2000 stoupá podíl průmyslu na tvorbě ruského hrubého domácího produktu.
"Propočty ukazují, že plánované zdvojnásobení HDP v příštích deseti letech bude po ratifikaci nemožné. Bude třeba změnit ekonomickou a sociální politiku," řekl podle agentury Reuters ekonomický poradce prezidenta Putina Andrej Illarionov.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů