Pátek, 19. dubna 2024

Varování před smogem lze dostat na mobil

Varování před smogem lze dostat na mobil
Mlhy začaly. Hrozí nám smog? Kdo a jak poradí nejistým občanům?
"Setkáváme se stále s tím, že lidé zaměňují pojmy inverze a smog," upozorňuje Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra Most (ECM), jehož služby mohou využít i obyvatelé Chomutovska. Inverze a smog jsou dva rozdílné jevy. Inverze ale může usnadnit vznik zvýšených koncentrací škodlivin v ovzduší, případně i smogové situace. "Samotná inverze tedy není škodlivá. Inverzní charakter počasí však může negativně působit na kardiaky a osoby s nemocemi dýchacího ústrojí, případně i na psychicky labilní jedince. To však souvisí s meteorologickou povahou inverze, nikoliv s obsahem škodlivin v ovzduší," sdělila vedoucí ECM.
Když nejsou překročeny přípustné limity, ani zvýšené koncentrace škodlivin, můžeme jít bez obav ven. Pouze rizikové osoby, které by inverzním charakterem počasí mohly být ovlivněny (astmatici, kardiaci, malé děti, staří lidé), by měly přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu.
Zhoršení kvality ovzduší by podle Hykyšové mohlo nastat spíše lokálně, zejména v zástavbách, kde lidé topí uhlím. Nemělo by to však vést ke vzniku rozsáhlejší smogové situace. "Vážnější problém však představují oxidy dusíku pocházející z výfukových plynů automobilů," sdělila. Zvýšené koncentrace těchto látek v době dopravních špiček způsobuje nárůst automobilové dopravy v posledních letech. Avšak i u této škodliviny dochází k větším nárůstům koncentrace téměř výlučně za zhoršených rozptylových podmínek, tvrdí odbornice.
Když nastane inverzní situace, zjistí občané stav škodlivin v ovzduší na nepřetržitém dispečinku ekocentra. Lze využít bezplatnou linku 800 195 342 či internetové stránky www.ecmost.cz. Centrum informuje o překročení limitu magistrát a Radio Most, které upozornění zařazuje do svého aktuálního vysílání.
Od srpna 2003 se informovanost zvýšila zasíláním krátkých textových zpráv na mobilní telefon. Je to bezplatná služba, o kterou si zájemci mohou zažádat na lince 800 195 342 nebo mohou odeslat sms zprávu na telefonní číslo 602 389 354 s uvedením místa bydliště. Stačí sdělit město, obec či jiné místo, jehož ekologická situace žadatele zajímá.
"Služba je praktická zejména pro školky, školy, maminky s malými dětmi, nemocné a starší osoby, ale i pro ostatní, které zajímá, jaký vzduch dýchají a v jakém prostředí žijí," řekla Hykyšová s tím, že největší zájem o službu se rozpoutal při jejím zahájení. Nyní si nechává sms zasílat více než 400 osob z Mostecka, Chomutovska a Teplicka. Velký zájem projevily zejména mateřské školky, které jinak do ekologického centra pravidelně volaly.
"Bohužel nemůžeme tuto službu zasílat do mobilní sítě TMobile, která neumožňuje bezplatné zasílání sms zpráv," poznamenala vedoucí ECM.

Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů