Sobota, 20. dubna 2024

Lidi už rok trápí kouř ze slévárny

Lidi už rok trápí kouř ze slévárny
Obyvatelé čtvrti Podháj sepisují petice, kterými poukazují na znečištěné ovzduší kouřem a zápachem z místní slévárny.

Hostinné - Petice občanů z Podháje proti štiplavému kouři byly prostřednictvím města vždy předány České inspekci životního prostředí (ČIŽP).
Její pracovníci však ve výrobě Krkonošské slévárny nikdy neshledali nedostatky. Letos došlo k montáži registračního zařízení provozu cirkulačního čerpadla mokrého odlučovače tuhých znečišťujících látek kuploven. Složitě znějící název znamená, že se případné unikající zplodiny v provoze měří.
"Čekáme na limitní hranice pro kysličník uhličitý a pachy," vysvětlil dále ředitel Jaroslav Mach. Sám považuje stížnosti lidí za zpolitizované.
"Metalurgická fabrika tady stojí roky, podmínky byly horší. Lidi jsou někým ovlivňováni," neodpustil si spekulaci ředitel.
"Kontrolorů bylo bezpočet. Prolezli všechno. A vždy odjeli bez připomínek," dodal.
Tento fakt nepopírá ani místostarosta Tomáš Anděl. I jeho desky na úřadě naplňují dokumenty zřejmě patové kauzy. Rozporuplně zní sdělení pracovníků ČIŽP.
"Píší, že se ztotožňují se stanovisky obyvatel ohledně nadměrného zatěžování lokality. Dokonce prý mají sami určité podezření, že všechna zařízení slévárny nefungují stále úplně dobře. Avšak při kontrolách pochybení neshledali," parafrázoval Tomáš Anděl.
Občané čtvrti Podháj jsou naštvaní a dochází jim trpělivost. Petic už napsali bezpočet a stav se nezměnil.
"Každý den nám tady odpoledne pach otravuje život," zlobila se například Marcela Kobylková. Nepříjemné ovzduší je podle ní stále horší.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů