Čtvrtek, 28. března 2024

Obchod s emisemi začne včas

Obchod s emisemi začne včas
Evropská komise schválila osm dalších národních alokačních plánů pro vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry. Plány, které rozdělují mezi podniky limity na objem vypuštěného CO2 a jsou základem pro spuštění obchodování s emisemi od ledna 2005, mají nyní nově Belgie, Estonsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovensko, Portugalsko, Finsko a Francie. Poslední dva jmenované členské státy ovšem od Komise obdržely pouze podmínečný souhlas. Obě země musí ještě odstranit některé nedostatky. Pokud tak učiní, bude Komise považovat jejich plány za hotové bez dalšího dodatečného schvalování. Osmička vyvolených se tak přidala k Rakousku, Dánsku, Německu, Irsku, Nizozemsku, Slovinsku, Švédsku a Velké Británii, jejichž plány Komise schválila už letos v červenci. Na černé listině hříšníků zůstává devět členských zemí. Mezi nimi je i Česká republika.

"Čerstvé rozhodnutí Komise je dalším klíčovým krokem ke spuštění evropského systému obchodování s emisemi za méně než osmdesát dní," prohlásila spokojeně komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová. Osmička nově schválených plánů se týká více než 2100 firem vypouštějících CO2, což je 15 procent z odhadovaných 12 tisíc emitentů tohoto skleníkového plynu v EU. S červencovou várkou nyní má Unie rozděleny emisní limity pro více než polovinu firem.

Komise posuzuje národní plány podle jedenácti kritérií. Mezi nejdůležitější patří, jak plán zapadá do celkové strategie dané země na plnění cílů Kjótského protokolu o omezování emisí skleníkových plynů. Plány musí odpovídat i zásadám nediskriminace či pravidlům státní pomoci uplatňovaných v EU.

stu

Kdo a kolik CO2 vypustí

(osm nově schválených národních alokačních plánů)

Členský stát Povolené množství Počet zdrojů

CO2 v mil. tun CO2

Belgie 188,8 363

Estonsko 56,85 43

Finsko 136,5 535

Francie 371,1 642*)

Lotyšsko 13,7 95

Lucembursko 10,07 19

Portugalsko 114,5 239

Slovensko 91,5 209

Celkem 983,02 2145*)

*) Bez 750 zdrojů CO2, pro něž se alokace emisí připravují.

Zdroj: Evropská komise
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů