Sobota, 20. dubna 2024

Průzkum: Firmy podceňují povolenky emisí

Průzkum: Firmy podceňují povolenky emisí
Pouhá čtyři procenta českých podniků jsou plně připravena na evropský systém obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Ten by přitom měl být zahájen již od ledna 2005. Uvádí to průzkum společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC), který mají Hospodářské noviny k dispozici.

O nakupování neuvažují
Dotázáno bylo čtyřicet šest operátorů emisních zařízení, kteří v Česku celkem produkují více než tři pětiny emisí oxidu uhličitého. Výlučně s těmito emisemi se bude obchodovat do konce roku 2007. "Většina účastníků výzkumu sdílí názor, že rizika budou dostatečně pokryta přidělenými povolenkami a v budoucnu nebudou muset do snižování emisí příliš investovat," uvedla Helena Čadanová, partnerka v oddělení poradenských služeb PwC.
Podle průzkumu jen 15 procent respondentů má, či právě zpracovává celkovou strategii pro obchodní důsledky klimatických změn. Šedesát procent podniků se ještě v září domnívalo, že na analýzu dopadů systému na jejich náklady je stále dost času. Skoro polovina jich nepředpokládá, že systém výrazně ovlivní jejich podnikání, 22 procent respondentů si tuto otázku ani nepoložilo. Čtvrtina firem je přesvědčena, že ji systém k redukcím emisí nemotivuje a téměř pětina považuje systém za zbytečný. Že budou muset povolenky nakupovat, se pak domnívají jen dvě procenta respondentů.

Podniky nesouhlasí
Zástupci podniků závěry průzkumu odmítají. "Členy našeho svazu je 85 až 90 procent společností působících v českém průmyslu. Dlouho probíhala složitá jednání a naše firmy průběžně informujeme. S evropským systémem obchodování s emisními povolenkami souhlasí a chtějí se do něj zapojit," reagoval na výsledek průzkumu generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.
Součinnost firem potvrdila i mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová: "Výsledek mě překvapuje, protože podle aktivit, které se spustily po zveřejnění alokačního plánu, to nevypadalo, že by to firmám bylo jedno. Aktivně se k němu zejména v poslední fázi vyjadřovaly a snažily se počet poukázek navýšit."
Cílem projektu je snížení emisí v evropských zemích, kterého se má dosáhnout právě obchodováním s emisními povolenkami. Podniky dostanou od státu povolenky, které je opravňují do vzduchu vypustit tunu oxidu uhličitého. Firmy, které budou méně zatěžovat životní prostředí, budou moci prodejem povolenek vydělat.
Po sporech mezi ministerstvy životního prostředí a průmyslu vláda Evropskou komisi žádá pro Českou republiku o 107 miliónů povolenek ročně. "Mělo by jich být dostatek, aby to pokrylo spotřebu," uvedl Liška. Podle Čadanové to potvrdil i průzkum.
Karolína Šůlová k tomu však dodává: "Bude důležité obhájit, že se nejedná o nedovolenou dotaci." Podle ministerstva zhruba osm miliónů povolenek není v návrhu kryto emisemi. Například Slovensku komise 20. října schválila plán 91,5 miliónu tun emisí na tři roky až poté, co země svůj záměr seškrtala o 15 miliónů tun.
Český plán by Evropská komise měla schválit ještě do konce roku. Jasno o kvótách má zatím 16 zemí EU. Požehnání ještě nedostal například italský, španělský či polský plán, Řecko dokonce ještě Bruselu svůj dokument nedodalo.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů