Čtvrtek, 28. března 2024

Česko čeká souboj o skleníkové emise

Česko čeká souboj o skleníkové emise
Čeští úředníci zanedlouho předstoupí před Evropskou komisi, aby obhájili svůj návrh rozdělit příští rok domácím podnikům povolenky na 107,6 miliónu tun oxidu uhličitého. Jejich pozici zkomplikovalo Slovensko, které už má své povolenky schválené - ovšem ve výrazně zredukované podobě.
"Pro Česko z toho plyne, že může téměř jistě počítat se snížením současného požadavku," říká Martin Cmíral z poradenské firmy Vertis Environmental Finance, která se obchodováním s emisními povolenkami dlouhodobě zabývá.

Minus dvanáct procent
To, že Slováci museli svůj návrh výrazně "osekat", hraje do karet českému Ministerstvu životního prostředí, které se ve vládě marně snažilo prosadit, aby firmy dostaly méně povolenek na emise skleníkových plynů.
"Evropská komise vůči našemu plánu nejspíš vznese výhrady," předpokládá ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Ministerstvo průmyslu, které pro české podniky chtělo získat naopak více povolenek, je ovšem přesvědčeno o tom, že návrh v Bruselu obhájí.
"Slováci stříleli hodně vysoko, my budeme v pohodě. Nemám strach, že bychom náš plán neustáli," říká náměstek ministra průmyslu Martin Pecina. Slováci původně požadovali, aby v letech 2005 až 2007 mohly jejich firmy vypustit do ovzduší 104 miliónů tun oxidu uhličitého. Nakonec ale museli ubrat přibližně dvanáct procent - skončili na 91,5 miliónu tun oxidu uhličitého.
Z postkomunistických zemí muselo své plány výrazně snížit i Lotyšsko a Estonsko. Zda tyto země bude muset následovat také Česko, se ukáže v nejbližších týdnech, Praha svůj návrh poslala do Bruselu už v říjnu.

Minus 8,5 procenta?
Poradce Martin Cmíral podle výsledku slovenského vyjednávání vypočítal, že by Evropská komise mohla českým firmám "sebrat" povolenky na zhruba 8,5 procenta emisí. Firmy by tak mohly příští rok vypustit do ovzduší asi 98,5 miliónu tun oxidu uhličitého. To je přibližně tolik, kolik se snažilo prosadit Ministerstvo životního prostředí.
"Tento odhad však může být zavádějící," upozorňuje Cmíral, podle něhož může Evropská komise odebrat českému průmyslu více i méně povolenek.
Proč jsou tyto počty tak důležité? Čím více povolenek, tím větší šance, že podniky na svých emisích vydělají.
Příští rok totiž v celé Evropské unii začne největší světový obchod s "čistým vzduchem". Jeho smyslem je splnit závazek z japonského Kjóta a snížit produkci skleníkových plynů, především oxidu uhličitého.
Vybrané firmy dostanou od státu stanovený počet povolenek, který určí, kolik oxidu uhličitého budou moci daný rok vypustit do ovzduší. Pokud vypustí méně, například díky ekologickým opatřením, budou moci zbylé povolenky prodat firmě, která bude mít naopak povolenek nedostatek. V budoucnu by tento obchod měl podle odborných odhadů dosáhnout miliard eur.
Slovenský příklad ukazuje, že se Evropská unie snaží bránit tomu, aby národní vlády nerozdělily firmám více povolenek, než je nutné, a tím je nezvýhodnily před podniky z jiných zemí.
Sněmovna by už dnes měla schválit zákon o obchodování s emisemi skleníkových plynů, který umožní, aby se k evropskému trhu s emisemi mohly připojit i české firmy. Právě kvůli jeho výsledné podobě se mezi ministrem Ambrozkem (KDU-ČSL) a předsedou hospodářského výboru Josefem Hojdarem (ČSSD) strhla v úterý ostrá výměna názorů, při níž padala i vulgární slova. Hojdar dokonce požadoval, aby byl Ambrozek odvolán z funkce.
Podle studie poradenské firmy PricewaterhouseCoopers jsou na spuštění systému obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého plně připravena pouze čtyři procenta podniků.

Jak přibývaly povolenky na emise oxidu uhličitého
květen: Ministerstvo životního prostředí navrhlo, aby 350 podniků dostalo příští rok povolenky na celkem 91,6 miliónů tun oxidu uhličitého. Ekologické organizace požadovaly 85 miliónů tun.
červen: Začínají se ozývat první protesty podniků, které požadovaly více povolenek. Ministerstvo zvýšilo svůj návrh na 93,7 miliónů tun.
srpen: Ministerstvo znovu zvýšilo počet povolenek, a to na 99,6 miliónů tun.
září: Po pokračujících protestech podniků oznámilo Ministerstvo průmyslu, že bude požadovat vydání povolenek na 116,3 miliónů tun.
říjen: Ministerstva se dohodla na kompromisu 107,6 miliónů tun.
listopad: Evropská komise rozhodne, kolik povolenek nakonec české podniky dostanou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů