Čtvrtek, 28. března 2024

Vědecké symposium o ozonové vrstvě už zítra v Praze

Vědecké symposium o ozonové vrstvě už zítra v Praze

Zítra proběhne v Černínském paláci v Praze mezinárodní vědecké symposium, které je zaměřeno na přínos vědeckého výzkumu k ochraně ozonové vrstvy. Zúčastní se jej řada špičkových světových vědců, jejichž výzkum významně přispěl k tomu, že se mezinárodní společenství dokázalo domluvit na výrazném omezení spotřeby látek, které ozonovou vrstvu poškozují [1]. Sympozium se koná v předvečer Konference signatářských zemí Montrealského protokolu, která začíná v Praze 22. listopadu 2004 v hotelu Hilton [2]. 

Prvním řečníkem vědeckého symposia bude  profesor Mario José Molina z Massechutského technologického institutu, který v roce 1995 obdržel Nobelovu cenu za chemii  za svůj výzkum tvrdých freonů. 

Druhou prezentaci „Vědecké vyhodnocení stavu stratosférické ozónové vrstvy“ přednese  Dr. Paul Fraser hlavní výzkumný pracovník Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum britského Společenství národů se sídlem v Austrálii. Dr. Fraser je programovým ředitelem pro měření a vyhodnocování příčin poškození ozónové vrstvy a změny klimatu.

Praktický  vlivu závazků Montrealského protokolu na zlepšení stavu ozónové vrstvy bude komentovat Dr. Martyn Chipperfield z university v Leedsu a Dr. Jonathan Banks, hlavní odborník pro otázky chemických látek australské společnosti Grainsmith Ltd., který v současné době spolupředsedou Výboru Montrealského protokolu pro technické posuzování používání methylbromidu (MBTOC). Dr. Chipperfield se specializuje na zkoumání poškození ozónové vrstvy v dolní stratosféře nad Arktidou a chemii globální stratosféry a troposféry a Dr. J. Banks na methylbromid, jeho užití a možnosti jeho náhrad včetně jejich environmentálních, zdravotních, ekonomických a sociálních dopadů

Úloze vědy bude věnována prezentace Dr. Davida W. Faheye, výzkumného  pracovníka Aeronomické laboratoře Národní agentury USA pro oceány a atmosféru se sídlem v Boulderu v Coloradu. Dr. Fahey se věnuje měření pohybu plynů a aerosolových částic  ve vrchní troposféře a nižší stratosféře a spolupracuje proto i při vývoji konstrukcí letadel. Jeho prezentaci budou komentovat bývalý hlavní správce Mnohostranného fondu pro plnění Montrealského protokolu (v letech 1991-2002) Dr. Omar El-Arini z Egypta a  prof. Ayite-Lo Nohende Ajavon z Laboratoře atmosférické chemie Loméské univerzity v západoafrickém Togu.

Za Českou republiku se sympozia zúčastní několik významných vědců v čele s předsedkyní České akademie věd  prof. Ing. Helenou Illnerovou, DrSc., a rektorem Univerzity Karlovy prof. Ing. Ivanem Wilhelmem, CSc. Jménem Světové meteorologické organizace vystoupí vedoucí Solární a ozónové observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové RNDr. Karel Vaníček, DrSc., který aktivně zastupuje ČR jak ve vědeckých orgánech Vídeňské úmluvy o ochraně ozónové vrstvy, tak i Světové meteorologické organizace (předseda vědecké poradní skupiny k ozónu) a při realizaci vědeckých školících programů pro pracovníky z rozvojových zemí. Budou přítomni i zástupci příslušných ústavů stavy Akademie věd ČR.  

Poznámky:

[1] Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, přijatý dne 16. září 1987 v Montrealu, je prováděcím protokolem Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy z 22. března 1985. K Montrealskému protokolu dosud přistoupilo 186 států. Česká republika je smluvní stranou této mezinárodní smlouvy od 1. ledna 1993. V současné době se omezení týká 96 látek.

[2] Na programu pražského jednání bude především diskuse o dalším postupu, situace v rozvojových zemích a výjimky pro používání některých freonů, které mnohé státy požadují Jednání na  nejvyšší úrovni slavnostně zahájí předseda vlády ČR 25. listopadu v 10:00. Této části zasedání se zúčastní přes 700 delegátů představujících 189 smluvních stran protokolu, včetně několika desítek ministrů životního prostředí, náměstka generálního tajemníka OSN a výkonného ředitele UNEP Klause Töpfera, a také zástupci dalších mezinárodních vládních a nevládních organizací.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů