Sobota, 20. dubna 2024

Ozonový summit v Praze má i český rozměr

Ozonový summit v Praze má i český rozměr


Hnutí DUHA bude příští týden s napětím očekávat, zda prezident využije summitu o ochraně ozonové vrstvy v Praze k opravě své čtrnáct let staré předpovědi, že Česká republika nedokáže splnit Montrealský protokol o snížení spotřeby freonů.

Klausův omyl

Tehdejší federální ministr financí Václav Klaus v srpnu 1990 řekl: „Ekologické tlaky vedly k tomu…že k montrealské smlouvě přistoupíme…Za jistou dobu se dostaneme do situace, kdy budeme vědět, že tento závazek nejsme schopni splnit" (časopis VTM, 29.8.1990). Česká republika ovšem Montrealský protokol, včetně jeho daleko přísnějších dodatků, hladce splnila.

Česká spotřeba freonů

Česká spotřeba takzvaných tvrdých freonů koncem osmdesátých let překračovala pět tisíc tun ročně. Hnutí DUHA ji zařadilo mezi první priority svých programů. V roce 1993 navrhlo a prosadilo první český zákon o ochraně ozonové vrstvy. Díky němu a dalším opatřením, která následovala, spotřeba postupně klesla.

Takzvané tvrdé freony jsou u nás víceméně zakázány od roku 1996. Pouze malé množství se dováží na výjimku kvůli použití ve speciálních zdravotnických přípravcích. Po roce 2005 by měly z českého trhu zmizet nadobro.

Freony: úspěch ekologických opatření
 
Zákaz freonů je exemplární příklad úspěšného ekologického opatření. Díky účinným krokům se prakticky během několika let podařilo víceméně vyřešit vážný problém, který ohrožoval životy a zdraví milionů lidí.

Pro současnou diskusi o ekologických zákonech je důležité, že se nepotvrdily původní obavy průmyslu z enormních ekonomických nákladů. Klausův omyl nebyl jediný. Evropská federace  chemického průmyslu tvrdila,  že   omezení spotřeby freonů si vyžádá  „přebudování rozsáhlých sektorů důležitého průmyslového odvětví…bankroty menších firem…dopady na inflaci a zaměstnanost“. Varovala, že za chemikálie není náhrada a „nebude k dispozici v dohledné budoucnosti“. Americká chemická společnost Du Pont alarmovala: „celá odvětví by se mohla položit“.

Nic z toho se nesplnilo a eliminace freonů byla nakonec hladká a levná. Nezpůsobila prakticky žádné ekonomické problémy. Dokonce i tam, kde oficiální prognózy očekávaly, že se náhradu podaří nalézt nejdříve za osm či devět let, průmyslu zavedení nového řešení trvalo jen dva roky. Přísné zákony přiměly chemické podniky, aby investovaly do inovací a nových čistých technologií.

Základní informace o ozonové vrstvě a freonech:

www.hnutiduha.cz/aktivity/ostatni/ozon.htm

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, 545 214 431, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů