Úterý, 19. března 2024

Sympozium zahájí držitel Nobelovy ceny

Sympozium zahájí držitel Nobelovy ceny
Na padesát ministrů životního prostředí, desítky vědců a představitelů mezinárodních vládních i nevládních organizací. přijíždí na Konferenci signatářských zemí Montrealského protokolu a přidružené akce. Celkem to bude na sedm set delegátů. Kdo také přijede?

Mario José Molina
Už v sedmdesátých letech se podílel na výzkumu, který dokázal, že freony poškozují ozónovou vrstvu Země. Právě za výzkum freonů dostal v roce 1995 Nobelovu cenu za chemii.
"Chtěli jsme obecně studovat procesy ve stratosféře a doufali jsme, že nám to odhalí některé neznámé vztahy," řekl Molina časopisu Týden před třemi lety, kdy byl v Praze na pozvání Ústavu fyzikální chemie Akademie věd. "Došlo nám, že jsme přišli na mimořádně důležitou věc. Úbytek ozónu, který způsobuje průmyslová výroba a produkce freonů, ohrožuje celou planetu."
Jednašedesátiletý Molina je profesorem Massachusettského technologického institutu. Dnes vystoupí jako první řečník na mezinárodním sympoziu v Černínském paláci s přednáškou Příspěvek vědy k ochraně ozónové vrstvy.

Paul Fraser
Hlavní výzkumný pracovník Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum britského Společenství národů se sídlem v Austrálii. Je programovým ředitelem pro měření a vyhodnocování příčin poškození ozónové vrstvy Země.

Martyn Chipperfield
Působí na univerzitě v Leedsu a zabývá se také výzkumem poškozené ozónové vrstvy nad Arktidou.

Jonathan Banks
Hlavní odborník pro otázky chemických látek australské společnosti Grainsmith Ltd., se specializuje na methylbromid, který se používá především v zemědělství a který má obdobné vlastnosti jako freony - ničí ozónovou vrstvu. Banks zjišťuje, čím by se tato látka mohla nahradit a jaký vliv by to mělo například na ekonomiku rozvojových zemí.

Klaus Töpfer
Bývalý německý ministr životního prostředí je náměstkem generálního tajemníka OSN a výkonným ředitelem Programu OSN pro životní prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů