Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ozón v městech podle vědců přímo zabíjí

Ozón v městech podle vědců přímo zabíjí
Zamoření přízemním ozónem v amerických městech nejen vyvolává v širokém měřítku dýchací potíže, ale také ročně zabíjí tisíce obyvatel.
Dospěli k tomu autoři vědecké zprávy, kterou začátkem týdne zveřejnila americká lékařská společnost.
Výzkum dopadu ozónu v 95 městech v letech 1987 až 2000 ukázal, že kromě všeobecného poškozování zdraví se při zvýšení ozónu v ulicích mírně zvyšuje i předčasná úmrtnost obyvatel. Vědci z města Yale vyzvali úřady, aby tomuto jevu věnovaly zvýšenou pozornost.
Průměrná míra ozónu v ovzduší ve Spojených státech je 40 mikrogramů na metr krychlový, ale především v létě a ve městech často výrazně stoupá. Zvýšení o deset mikrogramů po dobu jednoho týdne přitom zvyšuje míru úmrtnosti v místě o 0,5 procenta. To v rámci 95 zkoumaných měst představuje 3800 zmařených životů, upřesnili autoři zprávy.
Kvůli nárůstu dopravy stoupá v létě zamoření přízemním ozónem i v českých městech. Kvůli suchému létu byly loni jeho koncentrace extrémně vysoké v celé Evropě.
Na 40 procent populace stále žije v oblastech se zamořeným ovzduším. V případě, že se k těmto lokalitám připočtou i oblasti s vysokou koncentrací ozónu, žije ve špatném vzduchu 90 procent Čechů.
Potížemi s ozónem a ozónovou vrstvou ve světě se také zabývají účastníci konference signatářských zemí Montrealského protokolu, kteří jednali v Praze.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů