Úterý, 16. dubna 2024

Pilně šetři, dříve zemři

Pilně šetři, dříve zemři
Svinstvo, které dýcháme, nám prokazatelně škodí. Bezpočtukrát to prokázali vědci, lékaři i patologové. Opakovaně byly v různých zemích propočteny i ekonomické škody, které znečištěné ovzduší působí. Jsou to veskrze alarmující data. Přesto jsou lidé, kteří žádají větší ochranu ovzduší, označováni za naivky, případně škůdce pokroku a růstu. Kde zůstal zdravý rozum?
Složení svinstva, které dýcháme, se místo od místa liší. V konečném součtu však není příliš podstatné, jak velká část pochází z uhelných elektráren, jaká z dopravy a jaká z vlastních kamen. Hlavní je jejich společný jmenovatel: mnoho z nás nepovažuje své zdraví za tak důležité, aby kvůli němu upravilo žebříček hodnot.
Kdyby to neplatilo, mnohé by se změnilo. V kamnech by se nepálily odpadky. Na místa nedávno instalovaných kotlů na plyn by se nevracela stará kamna na uhlí. Po silnicích by nejezdily křápy z dob, kdy byl katalyzátor neznámým pojmem. Státní a místní správa by konečně pocítila veřejný tlak na podporu veřejné dopravy na úkor individuální. Vlastníci komínů by v diskusích o povolených objemech emisí a obnově čisticích technologií byli nemilosrdně zahnáni do kouta - a už by se netěšili podpoře části vlády.
Taková poptávka však nevznikla. Jen málokdo je ochoten platit současně za lepší ovzduší i pohodlný život - a čistá energetika a doprava opravdu nejsou levné. A tak okamžité úspory vítězí nad přínosy z dlouhodobých investic. Mezitím nám svinstvo v ovzduší zkracuje život - podle propočtů Evropské komise v průměru o devět měsíců každému.
AUTOR: martin.denemark@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů