Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropa zahajuje tažení za čistší ovzduší

Evropa zahajuje tažení za čistší ovzduší
Emise plošně zkracují na kontinentu život * Už neexistují žádná zdravější místa

Katastrofické prognózy vědců a spektakulární demonstrace ekologů - zdá se - začínají nést první ovoce. Politikové už nemohou ignorovat zřejmé trendy zhoršování životního prostředí a odhodlávají se ke konkrétním krokům.
Evropská komise, znepokojená zprávou vědeckého panelu, podle níž každý Evropan v důsledku špatné kvality ovzduší umírá o devět měsíců dříve, zahájila internetovou diskusi s veřejností. Cílem má být shromáždění informací a návrhů k omezení pokračující kontaminace evropského vzduchu.
Podle vědců má vyšší úroveň ozónu každoročně na svědomí předčasnou smrt 22 tisíc lidí, prachové částice ubírají z předpokládané délky života tři až 14 měsíců, čtvrtina evropských lesů je skrápěna žíravými kyselými dešti a více než tři pětiny evropských ekosystémů trpí kvůli usazujícím se dusičnanům.
"Každý by se měl vyjádřit i o tom, jak je sám ochoten přispět k lepší kvalitě ovzduší," připomíná komisař Stavros Dimas v úvodu k dotazníku, jenž EK zveřejnila na internetu (viz rámeček). Diskuse by měla trvat do konce ledna příštího roku a Stavrosův úřad by měl na konci pololetí předložit nový akční plán.

Silné čtyřkolky s varováním

Ještě před touto iniciativou přišla nadace New Economics s návrhem, aby silné automobily s pohonem na všechna čtyři kola, jež se podílejí ve městech mimořádnou mírou na růstu škodlivin, byla opatřena viditelným varováním.
"Měla by jezdit s nápisy, které budou veřejnost od koupě těchto aut odrazovat," řekl ředitel nadace Andrew Simms. V USA je z nově prodaných vozů čtvrtina typu těžkých 4x4, v Británii sedmina. Podle nadace by jejich řidiči měli mít neustále na očích varování, podobně jako kuřáci na každé krabičce cigaret.
"Jestli se nám nepodaří lidi přesvědčit, aby přestali kouřit a řídit silná auta, pak budeme muset pro tuto planetu začít hledat obrovský popelník," řekl Simms. Problém vyhrocuje rovněž prognóza vývoje celosvětové populace. Více lidí totiž znamená rozsáhlejší spotřebu i výrobu, více odpadů a menší podíl vody a dalších zdrojů, tedy i horší dopad na životní prostředí.
Evropská populace zatím pomalu, ale jistě stárne. I když nikdo nevyčíslil náklady na zdravotní péči o stárnoucí popula ci, která je na kvalitu ovzduší citlivější, jejich astronomický růst je zřejmý. Lékařské studie přitom ukazují, že stupňující se industrializace a technologická revoluce zanechávají v lidském organismu zřetelné stopy.

Trpíme všichni

Televizory, počítače, hračky, kosmetické výrobky či trička s potiskem obsahují chemikálie, často zdraví škodlivé. Tyto látky se vylučují, znečišťují životní prostředí a dostávají se do lidského organismu.
Výzkum organizace Greenpeace ukázal, že přítomnost nebezpečných chemikálií v krvi nijak nesouvisí s věkem či zaměstnáním a že také lidé žijící v domněle "čistém" prostředí mají v těle množství škodlivin.
"Chemikálie jsou přítomny v krvi všech účastníků výzkumu, není důležité, kde žijí a jaké mají zaměstnání. Pokud je chemická látka uvolněna do životního prostředí, brzy se také dostane do lidského organismu," uvedl profesor P. J. J. Sauer, jenž výzkum vedl.


Diskuse na internetu:

europa.eu.int 6 &lang=EN
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů