Sobota, 20. dubna 2024

Severská burza odložila obchod s povolenkami

Severská burza odložila obchod s povolenkami
Pro malý zájem obchodníků odložila z ledna na únor severská burza s elektřinou Nord Pool začátek obchodování s emisemi oxidu uhličitého. Na burzu se zapsalo jen deset obchodních společností. Burza čeká, až se na ni přihlásí více obchodníků, uvedl jeden z manažerů projektu Per Otto Larsen.
Nord Pool chce být jedním z hlavních trhů, na němž se bude s emisními povolenkami v Evropě obchodovat. Je jednou ze čtyř evropských burz, které se o lukrativní trh ucházejí spolu s mimoburzovními makléři.
Podle agentury Bloomberg se vůdcem na trhu s emisemi může stát německá burza European Energy Exchange (EEX), Německo totiž produkuje nejvíce oxidu uhličitého v Evropě. Dalšími významnými hráči jsou rakouská EXAA a britská International Petroleum Exchange.
Evropská komise počítá s tím, že se do projektu zapojí asi dvanáct tisíc firem, včetně elektráren, výrobců oceli a jiného energeticky náročného průmyslu.
Česká republika se zatím na tomto obchodu nepodílí. Znečišťovatelé v Česku dostanou povolenky až někdy počátkem jara. Evropská unie dosud schválila národní emisní plány 21 členským státům, na něž se vztahuje 1,5 miliardy emisních kreditů. Na souhlas z Bruselu čeká vedle českého plánu také program polský, italský a řecký. Tato čtveřice by měla obdržet 0,7 miliardy povolení. Celkově tak bude letos vydáno emisních povolenek za více než devatenáct miliard eur.
Česká vláda Evropskou komisi žádá o 107 miliónů emisních povolenek, každá je na jednu tunu skleníkových plynů. To je objem asi o osmnáct miliónů tun převyšující emise CO2, které do ovzduší vypustily české továrny na přelomu tisíciletí
Evropská komise si od celého projektu slibuje, že do roku 2007 sníží emise CO2 o dvě až tři procenta.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů