Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní zakázku má LogicaCMG

Státní zakázku má LogicaCMG
Společnost LogicaCMG získala zakázku na dodávku a provozování technologické infrastruktury pro národní registr emisních povolenek. Obchodování s povolenkami mělo v České republice stejně jako v dalších členských státech Evropské unie začít v lednu, ale opozdí se. LogicaCMG chce uvést systém do provozu k 1. březnu, uvedla firma v tiskové zprávě.
LogicaCMG získala zakázku na pět let. Podle některých informací má kontrakt hodnotu v desítkách miliónů korun. Mluvčí firmy Petr Hampl řekl, že LogicaCMG podepsala smlouvu se státní společností Operátor trhu s elektřinou (OTE) před Vánocemi. Její hodnotu neupřesnil.
Dohodu spustit 1. března registr do komerčního provozu potvrdil za OTE vedoucí projektu Miroslav Řehoř. "Než bude samotný registr spuštěn do komerčního provozu, musí jej ještě odsouhlasit experti z Evropské komise," doplnil.
Registr, který bude přístupný přes internet, dodá LogicaCMG společně s firmou Soluziona. Systém bude zajišťovat například registraci povolenek a jejich přidělení producentům CO2. Bude také zaznamenávat data o emisích vypouštěných do ovzduší jednotlivými podniky a srovnávat s přidělenými povolenkami, evidovat obchody s povolenkami či řídit schvalování obchodních transakcí. Bude rovněž zajišťovat komunikaci se systémy Evropské komise. Obdobný systém LogicaCMG provozuje v Novém Jižním Walesu v Austrálii.
Povinnost zprovoznit registr má každý evropský stát. Až vstoupí v platnost Kjótský protokol, budou registry povinné i mimo unii. Dohled nad trhem s emisními povolenkami bude v Česku vykonávat Ministerstvo životního prostředí. Odpovědnost za zajištění technických podmínek má OTE.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů