Pátek, 29. března 2024

Obchodování zatím bez nás

Obchodování zatím bez nás
Česko nemá souhlas Evropské komise s plánem na regulaci emisí skleníkových plynů.

Evropská unie schválila národní emisní plány 21 členským státům, které smějí vyčerpat 1,5 miliardy emisních kreditů. Česká republika mezi nimi není, protože Komise ještě neschválila její plán na regulaci emisí skleníkových plynů. Na souhlas EU čeká také Polsko a Itálie, zatímco Řecko svůj program Komisi ještě vůbec nezaslalo.

Česká vláda poslala EK návrh na vydání povolenek k vypouštění emisí kysličníku uhličitého ve výši téměř 108 milionů tun ročně, a to přes nesouhlas Ministerstva životního prostředí (MŽP), které usilovalo o nižší objem. Podle Tomáše Chmelíka z MŽP zpoždění nevyřadí české podniky z obchodování na celý rok, protože povolenky dostanou zpětně a celý mechanismus bude fungovat, jako by se začalo od Nového roku. Povolenky mají fyzicky dostat na účet nejpozději k 28. únoru. Podmínkou je, že si do té doby vyřídí povolení k vypouštění skleníkových plynů a zápis do registru.

Veřejně přístupný registr obchodování s povolenkami bude spravovat společnost Operátor trhu s elektřinou (OTE), pro lepší komunikaci s podniky bude sloužit nově zřízená internetová stránka www.povolenky.cz. Společnost OTE vypsala na dodávku systémů registru výběrové řízení, v němž zvítězila společnost LogicaCMG. Zřízení ani provoz registru se nefinancuje z veřejných prostředků. Náklady pokryjí uživatelé v rámci ceny za tuto službu.

Evropská unie 1. ledna otevřela první mezinárodní burzu pro obchodování s emisemi. Má elektronickou podobu a první dva roky se na ní bude obchodovat pouze s právy na vypouštění emisí oxidu uhličitého v osmi průmyslových odvětvích. Další skleníkové plyny přijdou na řadu později.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů