Pátek, 19. dubna 2024

Obce na Tanvaldsku budou mít projekt proti těžkým kovům v ovzduší

Obce na Tanvaldsku budou mít projekt proti těžkým kovům v ovzduší
Těžké kovy již řadu let zamořují ovzduší na Tanvaldsku v Jizerských horách. Na postiženém území žije téměř 22.000 obyvatel a dýchají tam více kadmia a arsenu, než připouštějí povolené limity. Deset měst a obcí si proto nechává dělat program, který by měl snížit škodliviny. ČTK to řekl starosta Tanvaldu Petr Polák.

Podle něj koncentrace kadmia a arsenu překračují přípustnou hranici pouze několikanásobně a lidé na Tanvaldsku kvůli větším koncentracím těžkých kovů nekončí v nemocnicích častěji než v jiných oblastech. "Žádný důvod k panice mezi místními obyvateli ani turisty není, ale ovzduší v pořádku není a chceme ho mít zdravější," prohlásil Polák.

Kadmium se objevuje ve zvýšeném množství především v některých měsících na podzim a v zimě a arsen v létě. Jejich koncentraci měří stanice u přehrady Souš a v Tanvaldě.

Podle Alfreda Ludvíka z Krajské hygienické stanice v Liberci jsou kadmium a arsen nebezpečné především v potravinových řetězcích nebo při vysokých koncentracích v průmyslových provozech. Patří mezi rakovinotvorné látky. Rozptýlené v ovzduší ale lidskému zdraví škodí mnohem méně.

Kromě Tanvaldu patří do postižené oblasti rovněž Albrechtice v Jizerských horách, Desná, Harrachov, Jiřetín pod Bukovou, Kořenov, Plavy, Smržovka, Velké Hamry a Zlatá Olešnice. Jde převážně o obce v rekreačních oblastech. Zároveň ale v údolích pracují průmyslové továrny a především sklárny, z nichž těžké kovy s největší pravděpodobností unikají. "Setkáváme se tam v poslední době se vstřícností. Například Ornela namontovala na svá zařízení nové účinné filtry a škodlivin v ovzduší ubylo," řekl starosta Desné Marek Pieter.

Program na snížení emisí začala pro radnice na Tanvaldsku zpracovávat společnost DHV a předá jim ho 31. července. Obce na vypracování projektu přispějí podle počtu svých obyvatel. Státní fond životního prostředí jim navíc zaplatí dvě třetiny z 571.000 korun potřebných pro vytvoření programu.

"Projekt se netýká jen kadmia a arsenu, ale i jiných nebezpečných látek. Například v Desné kolem mezinárodní silnice E65 směrem harrachovskému hraničnímu přechodu s Polskem je množství oxidu dusíku stejné jako v Praze," podotkl Pieter. Dodal, že opatřeními z vypracovaného programu se budou muset obce na Tanvaldsku řídit například při povolování nových staveb a průmyslových technologií.

Zdroj: http://www.igenus.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů