Čtvrtek, 18. dubna 2024

O znečišťování ovzduší

O znečišťování ovzduší

Od 1. ledna již nesmějí evropské aglomerace nad čtvrt milionu obyvatel překročit některé limity ve znečisťování atmosféry. Činnost zahájila evropská burza se skleníkovými plyny,ale Evropská komise má obavy, že se tyto normy nebudou dodržovat.

Evropská burza kysličníku uhličitého je otevřena. Evropská unie zahájila 1. ledna první mezinárodní trh s právy na vypouštění CO2 do ovzduší. Účelem této burzy je umožnit podnikům pětadvaceti členských států omezit vypouštění plynů, které jsou původcem klimatických změn. Evropská uhlíková burza je plně elektronická. Budou zde nakupována a prodávána práva na vypouštění kysličníku uhličitého a pěti dalších plynů způsobujících skleníkový efekt. Vše se děje v rámci kjótského protokolu, podle nějž mají průmyslové země omezit vypouštění skleníkových plynů v letech 2008 - 2012 o 6% až 8%. Účastníky trhu nejsou podniky, ale místa, kde vyrábějí (továrny, dílny), jichž může být mnoho. Každé místo má právo na každoroční kvótu, určenou ve státním plánu vytvořeným každou vládou.

Velká města by už neměla překračovat jisté krajní hodnoty pro částečky PM 10 - jemný prach o průměru menším než 10 mikronů, tedy 1/100 milimetru, které nemůže filtrovat nos a hrtan a které se usazují v plicích. Vysoké koncentrace těchto částiček obsahují těžké kovy, jako kadmium, arzén či rtuť, vyvolávají často astmatické záchvaty či hospitalizaci pro dýchací potíže. Od 1. ledna nesmí být překročena hodnota 50 mikrogramů na kubický metr vzduchu déle, než 35 dní ročně, a každoroční průměrná hodnota nesmí překročit 40 mikrogramů. Podaří se státům tyto nové normy dodržovat? Evropská Komise má jisté pochybnosti. Až do rozšíření měla patnáctka evropských států právo na jistou toleranci, od roku 2003, kdyby ji překročili, měli předložit Komisi plány na omezení znečišťování ovzduší, a označit, jakým způsobem hodlají do roku 2005 dosáhnout limitních hodnot.

V roce 2001 překračovalo tuto hranici devět států z patnácti. Jde o Rakousko, Německo, Belgii, Španělsko, Řecko, Itálii, Lucembursko, Portugalsko a Velkou Británii. V červenci 2004 poslala Komise těmto státům varování, protože dosud nepředložily plány.

V roce 2002 se situace zhoršila, protože z patnáctky překračovalo limity jedenáct zemí: k předchozím se přidalo Dánsko a Holandsko. Je znepokojivý počet měst, které jsou v kotlině obklopené horami a kde má koncentrace plynů tendenci stagnovat, jako je rakouský Graz. Ten loňskou zimu překračoval limity po 130 dní. Tamní radní tvrdí, že by bylo třeba omezit dopravu ve městě o 60%, což je nemožné. Proto se zaměřili na nejvíce znečisťující dieselové automobily, kterým přispívají na speciální filtry, a přesvědčují obyvatelstvo, aby přestalo topit uhlím.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů