Pátek, 19. dubna 2024

Davos diskutoval imise a AIDS

Davos diskutoval imise a AIDS
Změny světového klimatu a boj proti onemocnění AIDS stály první jednací den v popředí jednání Světového ekonomického fóra. Na tyto dvě otázky se zaměřil ve svém projevu i britský premiér Tony Blair, jehož země letos předsedá skupině nejrozvinutějších zemí G8.
Britský premiér hodlá rozpracovat svůj nový plán, "celosvětovou agendu konsensu".

Sedněme si ke stolu
V rozhovoru pro deník Financial Times Blair naznačil, že pro plánovanou agendu již získal podporu Washingtonu. "USA jsou připraveny se angažovat po boku mezinárodního společenství," řekl Blair.
Globální výzvy, od terorismu po hrozbu zbraní hromadného ničení, si podle něj žádají společný přístup. S tím experti souhlasí.
"Multilaterální přístup už nestačí," soudí Eberhard Sandschneider z berlínské Rady pro zahraniční vztahy, citovaný listem International Herald Tribune. "Stále častěji sledujeme fungování víceúrovňového systému," tvrdí. Tedy spolupráci mezi státy, polostátními organizacemi, podnikateli a představiteli občanských sdružení. To má ztlumit argumenty antiglobalistů, kteří fórum v Davosu vytrvale kritizují. Jednání tento trend odrážela, když se jednalo o novém přístupu ke globálním problémům.

Pomoc africkým zemím
Tony Blair nedávno označil pomoc africkým zemím za svou prioritu. Nyní představy upřesnil. Chce do konce roku umožnit nejméně třem miliónům Afričanů přístup k lékům proti AIDS.
Léky tlumící účinky onemocnění dostává asi 700 tisíc nakažených lidí v chudých rozvojových zemích. To je o hodně víc ve srovnání s 440 tisíci před šesti měsíci. Nicméně je to jen dvanáct procent z celkových 5,8 miliónu lidí, kteří je potřebují. K zajištění potřebné zdravotní péče scházejí podle WTO dvě miliardy dolarů.
Francouzský prezident Jacques Chirac na fóru navrhl vytvoření zvláštní mezinárodní daně na bankovní transakce, která by přinesla ročně až 10 miliard dolarů. Jinou možností je podle něj zatížit zvláštní daní letenky či letecké palivo.

Hrozba klimatických změn
Fórum se zaměřilo i na hrozby vyplývající z klimatických změn. Tento týden je zvýraznila nová mezinárodní vědecká studie, citovaná listem Independent. Zpráva uvádí, že oteplení planety může již do deseti let nenávratně poškodit podmínky života na Zemi.
Podle odborníků se blíží svět kritickému bodu, kdy bude v atmosféře 400 ppm oxidu uhličitého (ppm je jedna desetitisícina procenta). To může způsobit nenávratné změny. V mírném pásmu by zavládlo sucho, ubylo by pitné vody. Zvedla by se hladina moří, snadněji by se šířily nakažlivé choroby. "O ustálení klimatických podmínek rozhodnou naše investice v nejbližších dvaceti letech," citovaly agentury britského ekologického poradce Toma Burkeho.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů