Sobota, 20. dubna 2024

Emise již rozvracejí podnebí

Emise již rozvracejí podnebí
Důkazů, že globální oteplování už začalo rozvracet zemské klima, přibývá. Nejnovější varování zaznělo včera na vědecké konferenci v anglickém Exeteru. Jejím cílem je najít shodu mezi Evropskou unií, která podporuje Kjótský protokol omezující škodlivé emise, a USA, které s ním nesouhlasí.
"Devět z posledních deseti let bylo těmi nejteplejšími od roku 1861, kdy se začalo s měřením. Emise skleníkových plynů ovlivňují srážky a globální koloběh vody," prohlásil předseda konference Dennis Tirpak.
Vědci by se měli pokusit o odpověď na otázku, při jaké úrovni skleníkových plynů budou zemskému ekosystému a lidské společnosti způsobeny nezvratné škody. "Jde o komplexní problém a vy se musíte rozhodnout, co je nebezpečné pro koho. Pokud však hledáme globální řešení, není možné pustit ze zřetele ani ty nejmenší komunity žijící na Zemi, řekl BBC Rájendra Pačaurí, šéf Mezivládního panelu pro změnu klimatu.
EU navrhla, aby za hranici, kterou není možné překročit, byl stanoven vzrůst průměrné teploty o dva stupně Celsia. Její dosažení označuje za kritické také většina odborníků. Podle různých odhadů by se přitom do roku 2100 měla teplota zvýšit o jeden a půl až šest stupňů.
Včera zahájené konference se účastní vědci zastávající většinový názor, že změny klimatu jsou způsobeny převážně vlivem člověka a představují ohrožení. Minulý týden v Londýně se naopak sešli experti, kteří sice souhlasí s tím, že ovzduší se otepluje, ale soudí, že vliv lidské činnosti je zanedbatelný a změny nejsou katastrofické.
Ačkoli zastánci názoru, že změny klimatu nejsou nebezpečné, jsou v menšině, patří k nim také hlavní vědecký poradce prezidenta USA George Bushe. Britská ministryně životního prostředí Margaret Beckettová včera přiznala, že přimět ho k podpisu Kjótského protokolu se nepodaří. Vyzvala ale USA, aby se zavázaly ke snížení produkce skleníkových plynů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů