Pátek, 19. dubna 2024

Špinavý vzduch zabíjí 310 tisíc Evropanů ročně

Špinavý vzduch zabíjí 310 tisíc Evropanů ročně
Zplodiny a popílek z automobilů poháněných naftou, z továren a zemědělství podle nejnovější studie každý rok zapříčiní smrt 310 tisíc občanů zemí Evropské unie. Německý deník Süddeutsche Zeitung o víkendu napsal, že jemný prach v průměru snižuje délku života každého Evropana o devět měsíců.
Podle průzkumu provedeného Evropskou unií zemře v celé EU na nemoci související se znečištěním ovzduší ročně 310 tisíc lidí. Jen v Německu to je 65 tisíc úmrtí ročně. Zvláště špatně jsou na tom podle studie spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, země Beneluxu, severní Itálie a země střední Evropy. Znečištění ovzduší způsobuje mimo jiné rakovinu a srdeční choroby.
Od počátku roku však platí maximální povolené hodnoty pro množství jemného prachu ve vzduchu. "Všechny hraniční hodnoty musejí být dodrženy," prohlásil komisař pro ochranu životního prostředí Stavros Dimas. Evropská komise si předsevzala, že do roku 2020 sníží počet úmrtí zapříčiněných nečistotami ve vzduchu na 200 tisíc.
V mnoha německých obcích se však mezní hodnoty překračují. Například v bavorské metropoli Mnichově byly tyto hodnoty od počátku roku překročeny na jednom sledovaném místě šestnáctkrát, v Dortmundu třináctkrát, ve Frankfurtu nad Mohanem dvanáctkrát a v Berlíně desetkrát.
Podle ekologických sdružení by prospěly zákazy průjezdu automobilů centry měst, omezení rychlosti, či zavádění mýtného. Mluvčí EU Barbara Helfferichová odkázala na příklad švédské metropole Stockholmu, na jehož území platí pro automobily rychlostní limit 35 kilometrů za hodinu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů