Pátek, 29. března 2024

Spalovna zkusí spálit nebezpečné PCB

Spalovna zkusí spálit nebezpečné PCB
Lyská spalovna chce jednorázově vyzkoušet spálit látky s toxickými polychlorovanými bifenyly. Povolení zatím ještě nemá. Ekologové mají výhrady.

ONDŘEJ URBANEC

Lysá nad Labem - Spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem chce zkušebně spálit odpad s obsahem silně toxických polychlorovaných bifenylů (PCB). Provozovatel zařízení, firma BDW Line, hodlá otestovat, jestli spalovna, která jinak bez problémů plní imisní limity, bude vyhovovat i pro tento druh odpadů. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zkoušku odsouhlasila, konečné slovo bude ale mít krajský úřad. Ten má podle mluvčího Martina Kupky zatím výhrady. Ekologové ze sdružení Arnika tvrdí, že spalovna nemá na pálení PCB vybavení. Zkouška má trvat tři dny, zástupci BDW Line ovšem zatím nevědí, kdy by se mohla uskutečnit.

"O povolení jsme zažádali. Jde o jednorázovou zkoušku, zatím nemáme žádný záměr, že bychom chtěli PCB pravidelně pálit," uvedl jednatel BDW Line Alexis Welter s tím, že i pokud by zkouška dopadla pro spalovnu dobře, likvidace PCB by byla hodně vzdálenou budoucností. ČIŽP podle vedoucího středočeského inpektora Václava Berouška souhlasila se zkouškou na PCB poté, co provozovatel vyhověl počátečním připomínkám.

"Technologicky je spalovna ke spalování PCB způsobilá a je schopna zkoušku provést, takže nemáme námitky," řekl Beroušek. Ekologové z Arniky proti tomu tvrdí, že jediná - ostravská spalovna, která má k likvidaci PCB opravnění, kvůli tomuto odpadu musela pořídit nákladné vybavení. Spalovna v Lysé tak podle nich nemůže podmínkám pro pálení PCB vyhovět.

Úředníci kraje zatím povolení nevydali

Krajský úřad zatím povolení ke zkouškám nevydal. Podle mluvčího kraje Martina Kupky nejsou podklady, které má pro rozhodnutí k dispozici, v souladu se zákonem o odpadech. Spalovna v Lysé měla podle původních prognóz v únoru zahájit trvalý provoz. Od krajského úřadu ovšem zatím nemá schválený provozní řád. Pálit by měla především nemocniční odpad. Ekologové ze sdružení Arnika považují spalovnu za zdroj znečištění města nebezpečnými dioxiny. Zdravotní studie, kterou nechal provést krajský úřad na dobrovolnících i vzorcích půdy, však toto podezření neprokázala. ČIŽP neměla ke zkušebnímu provozu dlouhodobě vážnější výhrady. Podle loňského studentského průzkumu veřejného mínění většině Lysáků její existence nevadí.

Polychlorované bifenyly (PCB) byly vyráběny od roku 1930 pro průmyslové využití. Nerozpouštějí se ve vodě, zato se vážou na tuky. Používaly se do transformátorových a kondenzátorových olejů, do barev, ale také na propisovací papíry, do inkoustů, dokonce i do rtěnek. Poté, co byl zjištěn jejich negativní vliv na lidské zdraví, byla v roce 1984 zakázána jejich výroba i v tehdejším Československu. Dodnes jsou přítomny především v transformátorech a kondenzátorech a jsou nejspíše nejproblematičtějšími látkami v odpadech. Již ve velice nízkých koncentracích poškozují hormonální a imunitní systém člověka. Lidé, kteří přicházeli pravidelně do styku s vysokými koncentracemi PCB, onemocněli tzv. chlorakné, dysfunkcemi jater, měli dýchací potíže a řadu dalších problémů.
Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů