Úterý, 16. dubna 2024

Nemocniční spalovna neprošla kontrolou

Nemocniční spalovna neprošla kontrolou

Porušení norem znamená pokutu a další opatření

Trutnov ­ Odborníci z České inspekce životního prostředí provedli na podzim minulého roku kontrolu spalovny nebezpečného odpadu v nemocnici.

Po vyhodnocení výsledků zjistili, že zařízení, ve kterém se likviduje infekční materiál, překračuje emisní limity. "V této fázi už vlastně žádnou výjimku na provoz spalovny dát nemůžeme. Snažíme se ale poskytnout prostor pro nápravu. Ta by měla být ve velmi krátké době a budeme požadovat dalším měření. Třeba se zařízení podaří upravit tak, aby limity splňovalo," uvedl Miroslav Rubeš z Oblastní inspekce v Hradci Králové. V zákoně o ochraně životního prostředí jsou emisní limity dané už delší dobu. Nesouvisí přímo se vstupem do Evropské unie, neboť v této oblasi byly normy přizpůsobené evropským už dřív. Změnou je to, že subjekty nemusely tyto limity nutně plnit, od 1. května loňského roku jsou však závazné. "Na kontrolu spaloven chodíme víckrát ročně. Tento způsob likvidace odpadů považujeme za významný zdroj znečištění. Překročení v Trutnově nebylo sice zanedbatelné, ale zase nijak nevybočovalo od dalších případů," podotkl Rubeš.

Měření emisí nemusí dělat přímo inspektoři. Existují autorizované firmy a výsledky dodávají sami provozovatelé. "Pokud zjistíme překročení nějakých ukazatelů, vyvodíme důsledky formou pokuty a nějakého dalšího nápravného opatření. V tomto případě to bylo 40 tisíc korun pokuty. Pokud se stane, že by nemocnice znovu limity překročila, udělíme další pokutu. Navíc by hrozilo úplné zastavení provozu," dodal inspektor.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů