Úterý, 23. dubna 2024

Lidé vědí o sirovodíku z mobilů

Lidé vědí o sirovodíku z mobilů
Mostecko - Pět set lidí dostává od Ekologického centra Most informace o stavu ovzduší na mobilní telefon prostřednictvím SMS zpráv. Tuto bezplatnou službu využívají i obyvatelé ze sousedních okresů.
Ekoinformace na mobilní telefon získává i sedmdesát lidí z Litvínova. Po celý únor jim ekologické centrum posílalo SMS zprávy, že byl v jejich městě několikanásobně překročen hygienický limit pro sirovodík.
Překročení limitu sice nedosáhlo rizikových hodnot pro lidské zdraví, ale představovalo nepříjemnou pachovou zátěž. O zvýšení koncentrace sirovodíku v ovzduší se zajímalo saské ministerstvo pro životní prostředí, informovala Deník Mostecka Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra Most pro Krušnohoří.
Ekocentrum se snažilo zjistit příčinu únorového výkyvu, ale dosud mu není známa. Zdrojem sirovodíku mohou být například chemické závody či lokální topeniště. "Výrazným zdrojem sirovodíku jsou také čistírny odpadních vod," sdělila Hykyšová.
Sirovodík se nyní měří jen v Litvínově. Nelze vyloučit, že byl jeho hygienický limit překročen i na některých místech v Mostě a jeho okolí. Nedávno byl sirovodík, jenž páchne po zkažených vejcích, cítit v centru Mostu před obchodním domem Prior. "Opravdu to tady páchne," sdělili tehdy lidé Deníku Mostecka, který informoval ekocentrum.
Rychlé informování o koncentracích škodlivých látek v ovzduší pomocí SMS zpráv či rádia pomáhá zejména starším lidem, zdravotně oslabeným občanům, alergikům či astmatikům. Ti si tak mohou lépe naplánovat den a vycházky, aby se jim venku nezhoršil zdravotní stav. O zasílání zpráv mohou lidé stále žádat Ekologické centrum Most.
Službu zprostředkovanou operátory Eurotel a Oskar využívají i školská zařízení, která zpětně volají o bližší informace na bezplatnou Zelenou linku ekologického centra.
Podle odborníků se ovzduší na Mostecku za posledních deset let zlepšilo hlavně odsířením elektráren. Problémem zůstávají zejména oxidy dusíku.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů