Středa, 24. dubna 2024

U.S.Steel žaluje ministerstvo

U.S.Steel žaluje ministerstvo
Majitel košických oceláren, americká společnost U.S.Steel, žaluje slovenské ministerstvo životního prostředí. Firmě se totiž nelíbí, že může do ovzduší do roku 2007 vypouštět o osm procent oxidu uhličitého méně, než původně žádala.
Není to první žaloba U.S.Steel, která souvisí s rozdělením kvót na vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Firma také zažalovala u soudu první instance v Lucemburku Evropskou komisi. Ta o rozdělení kvót mezi jednotlivé země unie na jejich návrh rozhodovala. Komise tak celkově o čtrnáct procent snížila množství oxidu uhličitého, které mohou do roku 2007 slovenské firmy vypustit do ovzduší. U.S.Steel dala žalobu na ministerstvo životního prostředí k Nejvyšším soudu. Podle prohlášení firmy postupovalo ministerstvo nezákonně. "Investovali jsme v ekologických projektech asi 180 miliónů dolarů, překročili jsme tak své závazky vůči Slovensku. Bohužel slovenská vláda svoje závazky nesplnila," píše se v prohlášení firmy. U.S.Steel tvrdí, že ji snížení limitu na vypouštění kysličníku uhličitého bude stát stamilióny korun navíc a zdraží produkci firmy. Proto chce po Slovensku žádat kompenzaci za všechny finanční škody "Vládě jsme dopředu oznámili, že snížení kvót bude pro nás představovat nespravedlivé ekonomické břemeno," tvrdí firma.
Žaloba na ministerstvo je podle U.S.Steel reakcí na to, že slovenská vláda rozhodla, že už nebude s Evropskou komisí o změně kvót rokovat. Podle ministra životního prostředí Lázsló Miklóse muselo Slovensko s komisí uzavřít kompromis. "Kdybychom si postavili hlavu, tak dopadneme ještě hůř," uvedl již dříve ministr, podle kterého slovenská vláda vyjádřila ale svou nespokojenost se snížením. Proti snížení kvót protestovalo i dalších sedmnáct slovenských firem a také zaměstnavatelské svazy, zvýšení cen energií a přehodnocení zaměstnanosti nevyloučily například Slovenské elektrárny. U.S.Steel je ale zatím jediná firma, která chce řešit spor soudní cestou. Ze zemí, které do unie vstoupily loni v květnu, muselo své plány upravit i Lotyšsko, Estonsko a Španělsko. Plán emisních povolenek pro ČR má komise projednat do konce března.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů