Čtvrtek, 28. března 2024

Český průmysl dostal ránu na citlivém místě

Český průmysl dostal ránu na citlivém místě
Praha Průmyslové podniky v Česku dostaly těžkou ránu. Evropská komise totiž odmítla návrh České republiky rozdat firmám povolenky na vypouštění 108 milionů tun emisí. Česko musí návrh přepracovat a povolit maximálně 91 milionů tun. To je ještě méně, než původně navrhovalo ministerstvo životního prostředí. Ekologové jásají, podniky mluví o diskriminaci.
Ministerstvo průmyslu rozdělí povolenky mezi podniky zdarma, každý podnik bude moci vyprodukovat maximálně tolik emisí, na který získá povolenky. Pokud je všechny nevyužije, může je prodat jinému podniku, kterému naopak jeho povolenky nestačí. Tím se z principu stává i výhodný obchod a podniky logicky stojí o co nejvíce povolenek, obchodovat by s nimi mohly v rámci celé EU.
" To, co je navrhováno k budoucímu jednání, je z naší strany bráno jako diskriminace nových členských států Evropské unie a zároveň by to zamezilo rozvoji našeho odvětví v České republice," řekl ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Podniky se ale bojí, že vyšší limity už se ČR vyjednat nepodaří. EU totiž omezila množství emisí téměř všem státům. Například Slováci přišli s plánem na 104 miliony tun, odešli s 91 miliony.
Ministerstvo průmyslu bude nyní dál s Bruselem jednat a zdůvodňovat, proč je potřeba limit zvýšit. ČR nyní vypustí do ovzduší ročně asi necelých 90 milionů tun, jakékoliv požadované množství navíc musí zdůvodnit. ČR je jednou z posledních zemí EU, která do obchodu s emisemi ještě nevstoupila.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů