Pátek, 19. dubna 2024

Česko čeká v Bruselu boj o skleníkové emise

Česko čeká v Bruselu boj o skleníkové emise
Zástupci ministerstev průmyslu, životního prostředí a vicepremiéra Martina Jahna se dnes v Bruselu pokusí přesvědčit Evropskou komisi, aby českým podnikům povolila příští rok vypustit do ovzduší více oxidu uhličitého. Praha požádala Brusel, aby firmy mohly vypustit 107,6 miliónu tun tohoto škodlivého plynu. Komise ovšem navrhuje něco přes 90 miliónů tun.
"Stojíme si za tím, že náš požadavek byl postaven na reálných základech," tvrdí mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac. Ministerstvo argumentuje, že jeho požadavek na 107,6 miliónu tun vychází z prognózy vývoje průmyslu v následujících letech.
Ve sporu o skleníkové plyny jde kromě ochrany životního prostředí také o velké peníze - o desítky miliónů eur.

Hra o miliardy korun
S povolenkami na emise oxidu uhličitého se totiž začíná letos obchodovat. Evropská unie chce tímto krokem napomoci k tomu, aby splnila svůj závazek z japonského Kjóta a snížila produkci skleníkových plynů.
Vybrané firmy dostanou stanovený počet povolenek a pokud je nevyčerpají, tedy vypustí méně oxidu uhličitého například díky ekologickým opatřením, budou moci zbylé povolenky prodat podniku, který bude mít naopak povolenek nedostatek. Evropská komise se přitom snaží hlídat, aby některé země nepřidělily svým podnikům příliš mnoho povolenek, a tím je neúměrně zvýhodnily.
Podle Jaroslava Míla, prezidenta svazu průmyslu, by ovšem omezení počtu povolenek podle představ Bruselu vážně ohrozilo české podniky, omezil by se jejich rozvoj a v některých případech by se i snížila výroba.
Včera odpoledne byla cena za jednu povolenku, což odpovídá miliónu tun plynu, přesně 10,69 eur. Pokud by Česko přišlo o sedmnáct miliónů povolenek, znamenalo by to teoretickou ztrátu asi 180 miliónů eur.

Česko není jediné
Ekologické organizace upozorňují, že Česko není jediné, kdo musí seškrtat své emisní plány. Z dvaadvaceti návrhů, které Evropská komise zatím schválila, prosadil Brusel omezení povolenek ve dvanácti zemích - například v Polsku, na Slovensku, ale i ve Francii nebo Rakousku.
Organizace připomněly, že Česko už dnes patří mezi nejhorší znečišťovatele v Evropě. Menší počet povolenek pomůže podle nich motivovat k modernizaci průmyslu.
"Menší počet povolenek bude prospěšný: sníží znečištění a uspíší modernizaci," říká Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů