Sobota, 20. dubna 2024

Pálení trávy obce většinou povolují

Pálení trávy obce většinou povolují
Lounsko, Podbořansko - Dým z vypalované trávy patří už téměř neodmyslitelně k prvnímu jarnímu oteplení. Vzdor všem zákazům patří vypalování trávy k nejběžnějšímu způsobu jarního úklidu travnatých ploch. Děje se tak přesto, že za plošné vypalování hrozí vysoké pokuty. Naproti tomu zákon o ochraně ovzduší nechává na obecních úřadech, aby si podle vlastních podmínek upravily spalování vyhrabané trávy, odřezaných větví nebo dalších odpadů ze zahrad.
Většina obcí spalování povoluje za předem stanovených podmínek. "Zastupitelstvo stanovilo postup a podmínky, které je nutné dodržet, aby lidé při likvidaci zbytků ze svých zahrad neobtěžovali sousedy," povrdil starosta Líšťan Miroslav Protiva. Formou vyhlášky zveřejnila obec podmínky ke spalování na vývěsní tabuli obce i na své webové stránce.
Spalovat se nesmí za vlhkého počasí, ani vlhká tráva či listí, vítr by neměl nést dým do obce ale ven. Pálit se v Líšťanech nesmí při inverzi a při teplotě nad 18 stupňů Celzia. Podobně povoluje spalování odpadu z jarních zahrad i Obecní úřad v Dobroměřicích. "Vyhlášku jsme převzali od minulého zastupitelstva, musíme však dbát, aby lidé nepřidávali do ohně plasty nebo další ekologicky škodlivý materiál, který je při spalování toxický," potvrdil také starosta Dobroměřic Jaroslav Fořt.
Pokud se v obci objeví černý páchnoucí dým, zasahuje starosta nebo jeho zástupkyně přímo na místě a zatím řešili přestupek proti vyhlášce o životním prostředí vždy domluvou. Naproti tomu zákaz spalování rostlinných materiálů přetrává v Košticích, kde sice mají lidé k dispozici trvale kontejner v blízkosti místního hřbitova, ovšem například na jaře vyřezané větve stromů patří podle starosty obce Pavla Šandery ke zpracování v drtičce. Ta však je například pro důchodce nad jejich finanční možnosti.
Její zakoupení pro potřeby obce a případné využití i pro obyvatele zatím zvažuje Obecní úřad ve Vroutku. "Drtičku na likvidaci vyřezaných křovin a větví bychom potřebovali jak pro obec, tak i pro zahrádkáře, kteří by si pak mohli větve proměnit na drť. To ovšem předpokládá jak peníze na nákup, tak i člověka k obsluze a už je to o penězích. Takže zatím nákup stále jen zvažujeme," uvedla místostarostka Vroutku Jaroslava Martinková.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů